Sud: Kineski konstruktor autoputa da plati 200.000 eura zbog uništavanja ribe u Tari

Arhiva - Rijeka Tara

Osnovni sud u Podgorici donio je odluku kojom se nalaže kineskoj kompaniji CRCB koja gradi prvu dionicu autoputa Bar- Boljare, da plati oko 200.000 eura na ime naknade štete zbog uništavanja ribe i drugih organizama u rijeci Tari, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

U presudi Osnovnog suda u Podgorici, u koju je uvid imao Portal RTCG, usvaja se tužbeni zahtjev Sportsko-ribolovnog društva Tara i Morača, a kompanija CRBC obavezuje da plati naknadu štete po tri osnova.

"Naknada štete po osnovu uništavanja riba i drugih vodenih organizama, da tužiocu isplati iznos od 34.500 eura. Naknada stvarne i buduće štete zbog izgubljenog prinosa ili prirodnog prirasta riba za vremenski period od 27.aprila 2018.godine do 27. aprila 2024.godine, da tužiocu isplati iznos od 60.750 eura", navedeno je u tekstu presude.

Ne propustite: Crnogorske NVO: Skupi kineski autoput ugrožava "suzu Evrope"

Pored toga; CRBC je dužan da plati i 87.600 eura radi naknade štete, stvarne i buduće, usljed nemogućnosti izdavanja ribolovnih dozvola zbog uginuća riba i drugih vodenih organizama, za vremenski period od 27. aprila 2018. godine do 27. aprila 2024. godine, prenosi portal RTCG.

Osnovni sud je, kako se navodi, izvršio uvid u nalaze inspekcije, iskaze svjedoka i foto i video materijal, a 24. januara ove godine izašao i na lice mjesta.

"Konstatovano je da iz obližnjeg tunela, koji se gradi za potrebe autoputa, izlaze cijevi, koje služe za slivanje cementne vode i ostale prljavštine iz tunela, u tri manja bazena, koji se nalaze na samoj obali rijeke Tare, odakle se ta ista voda odliva u Taru, bez ikakvog prečišćavanja. Uz put prema mjestu Uvač, niz brdo se spušta cijev koja, po kazivanju tužilaca, služi za odvođenje otpadnih voda direktno u rijeku Taru, bez ikakvih prečišćavanja", navodi se u tekstu presude.

Sud je uvažio i nalaz nadležnog inspektora, prema kome se zakonom obavezne mjere zaštite životne sredine ne poštuju u praksi.

Ne propustite: Ekolozi: Vlasti da odustanu od vojne vježbe na Sinjajevini

"U rijeku Taru ispuštaju se otpadne vode sa visokim sadržajem suspendovanih materija, bez prethodnog tretmana. Na mostu 27, petlja Mateševo, izvođač postavlja platformu unutar rijeke Tare", piše, između ostalog, u nalazu inspekcije.

Sportsko ribolovno društvo "Tara i Morača", koje je zastupao advokat Vladimir Čađenović, ugovorom od 27.aprila 2018. godine zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede, dobilo je na korišćenje i upravljanje ovo prirodno dobro, pa je ovakvim postupanjem, kako se navodi u presudi, njemu nanijeta šteta.

Ugovor između ovog sportskog društva i Ministarstvu sklopljen je na osnovu Zakona o slatkovodnom ribarstvu i akvakulturi.