Lajčak najavljuje novi sastanak pregovarača iz Beograda i Prištine u Briselu

Miroslav Lajčak, glavni pregovarač Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, učestvuje na bezbednosnoj konferenciji u Pogorici, Crna Gora, 6. oktobra 2024 (Foto: Fejsbuk profil Miroslava Lajčaka)

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak objavio je da će se naredne sedmice fokusirati na pripremu novog sastanaka šefova pregovarača Beograda i Prištine u Briselu, koji bi trebalo da se održi - kako je rekao - u narednim nedeljama.

"U dolazećoj nedelji fokusiraću se na pripreme sledećeg sastanka šefova pregovarača u Briselu koje ću ugostiti u nadolazećim nedeljama", napisao je Lajčak na svom Fejsbuk profilu u nedelju uveče.

On je u istoj poruci naveo da je tokom posete Crnoj Gori naglasio da EU mora pravilno da postavi prioritete kako bi izbegla izazove na Zapadnom Balkanu, te da se sastao sa rukovodstvom Crne Gore za koju je kazao da je "dobro pozicionirana" da postane sledeća članica Evropske unije, ali da se to neće dogoditi samo od sebe i da se ta zemlja mora u potpunosti fokusirati na zatvaranje poglavlja i ispunjavanje preduslova.

Ne propustite: Bez trilateralnog susreta u Briselu, pregovarači Kosova i Srbije međusobno prebacuju odgovornost

Prethodni sastanak pregovarača Srbije i Kosova održan je sredinom septembra u Briselu, kada nije došlo do trilateranog sastanka predstavnika Beograda, Prištine i Brisela, već samo do odvojenih dijaloga izaslanika dve strane i pregovarača iz EU.