Savet EU danas o Kosovu

ARHIVA - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

U Luksemburgu zaseda Savet Evropske unije za spoljne poslove, koji razmatra i pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova, posle sukoba u Banskoj.

Glavna poruka debate šefova diplomatija biće da u sadašnjoj situaciji evropska perspektiva za Beograd i Prištinu nije moguća, izjavio je visoki zvaničnik EU uoči sastanka u Luksemburgu.

Lajčak: "Velika petorka" očekuje ispunjavanje obaveza obe strane

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je "velika petorka" tokom posete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dve strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odlaganje ili postavljanje uslova.

On je na svom Fejsbuku najavio da će razgovori uskoro biti nastavljeni i precizirao da je, prilikom poseta Prištini i Beogradu bilo reči o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Tema je bila i bezbednosna situacija na severu Kosova, napisao je Lajčak i ponovio da su članovi "velike petorke" poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana", što pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

"Zajedno sa našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi", rekao je Lajčak, koji očekuje "punu saradnju Srbije u tom pogledu".

Ne propustite: Zapadna petorka u Beogradu: Nema evropske budućnosti bez normalizacije odnosa Srbije i Kosova

Događaji od 24. septembra ne menjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, ocenio je on.

"Tokom naših razgovora preneli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odlaganja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj poseti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore", napisao je Lajčak.

Kurti: Novosađani u Banjskoj

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je u ponedeljak na Fejsbuku da je paravojni i teroristički napad u Banjskoj organizovao "novosadski klan", optužujući ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića da upravlja tom grupom.

Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je optužbe.

"Oko 40 pravoslavnih hodočasnika u manastiru Banjska 24. septembra bilo je iz Novog Sada. Možda slučajno, istraga bi trebalo da pokaže. Teroristička grupa u bekstvu, koju predvodi Milan Radoičić boravi u Raškoj. Zloglasni MUP Srbije dao im je bele i crne automobile 'škoda oktavija' registarskih oznaka BG i NS", napisao je Kurti.

"U četiri severne kosovske opštine teror, kriminal i kultura nasilja paravojske Delije (navijača Crvene zvezde), koja se iskazuje nadimcima ekstremista kao što su: Mami, Lune, Daco, Rusi, Nemac, Gile, Drago, Aco, Ćomi, Beli, Mićko, Prki, Mrki se bliži kraju", napisao je dalje Kurti.

"Zar EU i SAD ne bi trebalo da formiraju Specijalni sud za novosadski klan? Balkanska mafija bi doživela kobni udarac, dok bi region Balkana bio potpuno otvoren za evropsku demokratiju, pravdu, stabilan mir i ubrzani razvoj", naveo je Kurti.

Ministarstvo odbrane: Zaustaviti "zapaljivu i prljavu medijsku kampanju"

Ministarstvo odbrane Srbije apsolutno odbacuje "gnusne i besprizorne laži koje je danas izneo premijer privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti" i poziva međunarodnu zajednicu da neodložno reaguje kako bi se zaustavila "zapaljiva i prljava medijska kampanja" prištinskog rukovodstva usmerena prema Srbiji i njenim zvaničnicima.

Naglašavamo da je u interesu očuvanja mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji od ključnog značaja da se institucije u Prištini primoraju da odmah prekinu svakodnevni teror nad srpskim stanovništvom, implementiraju sve dosadašnje sporazume i odmah formiraju Zajednicu srpskih opština, navodi se u saopštenju.

"Drske laži, uvrede i klevete, koje Kurti svakodnevno plasira u sklopu prljave medijske kampanje protiv Srbije i njenog rukovodstva, u potpunosti razobličuju njegove namere da razori svaku šansu za smirivanje tenzija", navodi ministarstvo.

Ističe se da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostati posvećeni svojim ustavnim i zakonskim ulogama u cilju očuvanja bezbednosti i mirnog života svih građana Srbije.

Uvereni smo da su današnji, kao i niz dosadašnjih klevetničkih istupa, dokaz u čijem interesu je izazivanje haosa i nasilja, a u čijem očuvanje mira, nastavak dijaloga i postizanja političkog rešenja krize na Kosovu i Metohiji, zaključuje Ministarstvo odbrane Srbije.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.