Istraživanje: Većina građana Srbije smatra SAD neprijateljem, ocena odnosa - "jaka dvojka"

Kombinacija zastava Srbije i Sjedinjenih Država (Grafika: Institut za evropske poslove)

Većina građana Srbije smatra da su Sjedinjene Države neprijatelj, ali skoro polovina ističe značaj dobrih odnosa i sa Rusijom, i sa Amerikom, pri čemu je primetan blagi porast uviđanja važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodne godine, rezultati su istraživanja koje je sproveo Institut za evropske poslove. Poseta predsednika Džoa Bajdena Srbiji ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ispitanici ističu rešenje pitanja Kosova i ulazak Srbije u EU. Većina građana skeptična je u vezi sa budućim poboljšanjem odnosa, a prosečna opšta ocena bliža je oceni "dovoljan 2".

Istraživanje IEP-a je pokazalo da 39 odsto građana Srbije smatra da su SAD neprijatelj Srbije i među njima se češće sreću mlađi i sredovečni ispitanici (18-44), dok je onih sklonijih da Ameriku doživljavaju kao prijatelja Srbije samo 16 odsto (i među njima preovlađuju ispitanici starosti 45-59), sapštio je IEP.

Rezultati istraživanja o odnosu građana Srbije prema Sjedinjenim Državama, koje je sproveo Institut za evropske poslove i koji su objavljeni 1. novembra 2023. (Foto: Skrinšot)

U ovom istraživanju SAD kao prijatelje Srbije navodi najmanji procenat ispitanika u odnosu na istraživanja rađena prethodnih pet godina.

Odnose između SAD i Srbije, građani najviše ocenjuju ocenom tri. Na skali od 1 do 5 odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.49.

Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja onih koji su to mogli da procene su podeljena: Manji procenat ispitanika (28 odsto) veruje da će odnosi ove dve zemlje biti bolji, dok dok 38 odsto njih smatra da do poboljšanja neće doći.

Međutim, primetan je blagi porast u optimizmu u odnosu na prethodnu godinu, kada je zabeležen najveći procenat ispitanika koji su smatrali da do poboljšanja odnosa u budućnosti neće doći, navodi IEP u propratnom saopštenju. Muškarci su veći optimisti od žena, a žene u većoj meri nisu znale da to procene, kao ni sugrađani stariji od 60 godina.

Ne propustite: Skoro polovina u Srbiji misli pozitivno o društvenom uređenju Kine, iako nisu bili tamo

Građani Srbije, pokazuje istraživanje, smatraju da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova (17 odsto), zatim ulazak Srbije u EU (16 odsto), kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije (15 odsto).

Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok devet odsto njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali gotovo podjednak procenat ispitanika (pretežno gradskog) navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja - devet odsto.

Čak četiri petine građana ne smatra da bi poseta predsednika SAD Džo Bajdena Srbiji doprinela poboljšanju odnosa između Srbije i SAD i u tome su muškarci odlučniji. Pozitivan stav po tom pitanju imalo bi 16 odsto ispitanih, dok 22.8 odsto nije iznelo stav (među kojima preovladavaju stariji od 60 godina).

Procenat ispitanika koji smatraju da bi poseta Džo Bajdena poboljšala odnose SAD i Srbije je u ovom talasu najniži u odnosu na prethodne, mada je i procenat onih koji o tome nisu izneli stav najviši, navodi IEP.

Skoro polovina građana (46 osto) smatra da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom, i sa Amerikom. Odnosima sa Rusijom prednost je dalo najmanje ispitanika u poslednjih šest godina - 29 odsto (u odnosu na 45 odsto iz 2018.). Odnosima sa SAD pak, ovaj put prednost daje najveći procenat do sad - 11 odsto (u odnosu na samo pet odsto iz 2018), navode u IEP-u.

"Zanimljivo je da mladi (18-29) veći značaj pridaju razvijanju odnosa sa Rusijom od ispitanika ostalih starosnih kategorija. S druge strane, stanovnici iz urbanih područja podržavaju u većoj meri razvoj odnosa sa Amerikom u odnosu na ispitanike iz ruralnih sredina", saopštavaju autori istraživana.

O odnosima Srbije i Amerike najveći broj građana informiše se preko televizije (29 odsto), gde preovlađuju sugrađani stariji od 60 godina, dok su mladi (18-29) ređe zainteresovani za to u odnosu na sve ostale. Nešto više od četvrtine ovu temu prati putem internet portala (27 odsto), što češće čine muškarci i oni uzrasta 45-59 godina, sa višim stepenom obrazovanja, iz urbanih sredina i mahom iz regiona Istočne i Južne Srbije

U odnosu na prethodni talas, štampane medije kao izvor informacija navodi jedna petina ispitanika, dok svaki deseti društvene mreže (11 odsto). U odnosu na rezultate iz prethodnih talasa istraživanja uočen je porast onih koji se se ne informišu, a blagi pad u procentu onih koji se o odnosima dve države informišu preko televizije.

Trećina građana nije znala da navede nijednog političara koji najviše radi na poboljšanju odnosa između Srbije i SAD, a od onih koji su nekoga naveli, najviše njih odabralo je aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića (26 odsto), šest odsto odabralo je predsednicu vlade Anu Brnabić, dok su ostali političari spomenuti u manjem procentu, Ivica Dačić, Dragan Šormaz i Čedomir Jovanović.

Ovo istraživanje IEP sprovodi šestu godinu zaredom, ovaj put u saradnji sa Smart Plus Research istraživačkom kućom. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 11. do 29. maja 2023. na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Republike Srbije, bez Kosova, metodom CAWI, kvantitativnim istraživanjem putem WEB panela, navdi se u saopštenju.

Celo istraživanje u PDF formatu možete preuzeti ovde.