Podignuta optužnica protiv oca i majke maloletnog napadača iz Ribnikara

Cveće, sveće i dečje igračke ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv Vladimira Kecmanovića, oca maloletnog K. K. koji je izvršio masakr u osnovnoj školi "Vladislav Ribnika", zbog sumnje da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti, izjavio je u utorak glavni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović.

Krsmanovića optužnica tereti da je u periodu od godinu dana pre ubistva, obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje oružjem, gađa mete, puni okvir i kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe vatrenog oružja.

Otac K.K. se tereti i da nije obezbedio zakonom propisane uslove za držanje oružja i municije, te da je umesto u metalnom sefu sa ključem, oružje i municiju držao u dva plastična kofera koji služe za prenošenje, a ne za bezbedno čuvanje oružja, rekao je Stefanović.

Ne propustite: Tužba roditelja ubijene dece iz Ribnikara po zakonu, ali kolika je odgovornost društva?

On je rekao i da je podignuta optužnica i protiv majke maloletnog K.K, Miljane K, zbog nedozvoljnog držanja oružja i municije, kao i protiv predsednika streljačkog kluba i instruktura pucanja u streljani koju je posećivao maloletni K.K.

Rekao je da je na delu municije u kabinetu istorije u školi pronađen DNK Miljane K.

Stefanović je rekao da je optužnica napisana na 267 strana i da je sprovedena opstežna istraga o slučaju u kom je "krivično neodgovorno dete od 13 godina izvršilo najteži zločin u istoriji ove zemlje".

Maloletni K.K. je 3. maja u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubio 10 ljudi, od čega devetoro dece i ranio šest osoba od kojih petoro dece.

Optužnica protiv Vladimira Kecmanovića prosleđena je Višem sudu na potvrđivanje i Tužilaštvo je predložilo da se Vladimiru Kecmanoviću produži pritvor.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije Fonet.