Iranci žale za poginulim predsednikom

Kovčezi sa telima iranskog predsednika i sedam članova njegove pratnje na kamionu tokom pogrebne povorke u severozapadnom gradu Tabriz, na fotografiji napravljenoj od video snimka, 21. maja 2024.

Iranci su se okupili u utorak u gradu Tabrizu na severozapadu zemlje kako bi žalili za preminulim predsednikom Ebrahimom Raisijem, koji je poginuo u nedelju u padu helikoptera.

Okupljeni u masi na ulicama držali su natpise i transparente sa fotografijama Raisija i drugih koji su poginuli u nesreći, uključujući ministra inostranih poslova Hoseina Amirabdolahijana.

Ne propustite: Predsednik Irana poginuo u padu helikoptera, SAD "nemaju udela u nesreći"

Sahrana je jedna od nekoliko ceremonija koje se održavaju ove sedmice, dok se u zemlji obeležava petodnevna proglašena nacionalna žalost.

Ceremonije će takođe biti organizovane u Komu i Teheranu pre poslednje ceremonije - sahrane Raisija u četvrtak u njegovom rodnom gradu Mašhadu.

Iranski zvaničnici nisu javno naveli uzrok nesreće. Helikopter je pao u nedelju u planinsko područje tokom maglovitog vremena dok se iranska delegacija vraćala sa ceremonije otvaranja brane na granici Irana i Azerbejdžana.

In Photos: Iranian president killed in helicopter crash

Bivši iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif pokušao je da okrivi Sjedinjene Države i njihove sankcije Iranu. Zarif je rekao za Asošijeted pres da su SAD "uvele embargo na prodaju aviona i delova za avijaciju Iranu".

Sjedinjene Države su odbacile taj argument, a Stejt department je u utorak saopštio da je Iran "koristio svoje avione za transport opreme za podršku terorizmu".

"Nastavićemo da u potpunosti sprovodimo naš režim sankcija, uključujući naše režime sankcija za letelice koje koristi iranska vlada", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler. "Na kraju krajeva, iranska vlada je ta koja je odgovorna za odluku da se upravlja helikopterom starim 45 godina u nečemu što je opisano kao loši vremenski uslovi, a ne bilo koji drugi akter".

Ne propustite: Ko je bio Ebrahim Raisi; Reakcije svetskih lidera na pogibiju predsednika Irana

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei postavio je potpredsednika Mohameda Mohbera na čelo izvršne vlasti nakon Raisijeve smrti. Izbori za novog predsednika trebalo bi da budu održani u roku od 50 dana.

Zamenik ministra inostranih poslova Ali Bageri Kani imenovan je za vršioca dužnosti ministra inostranih poslova.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.