SAD predložile rezoluciju UN o privremenom primirju u Gazi, EU zatražila hitan prekid borbi

Fotografija sela Turmus Aja nedaleko od Ramale pokazuje obližnje izraelsko naselje Šilo u pozadini, na okupiranoj Zapadnoj Obali, 18. februara 2024.

Sjedinjene Države predložile su nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se naglašava podrška tog tela "za privremeno primirje u Gazi čim to bude moguće", prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u tekst. Istovremeno, Izrael preti invazijom na Rafu ako se taoci ne oslobode do Ramazana. Broj palestinskih žrtava raste - prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi, poginulo je više od 29.000 ljudi, od kojih su dve trećine žene i deca.

Vašington je do sada izbegavao da koristi reč primirje u bilo kojim potezima UN o ratu Izraela i Hamasa, ali se u nacrtu nove rezolucije ponavljaju izrazi koje je predsednik Džo Bajden koristio prošle nedelje tokom razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu američke rezolucije takođe se "utvrđuje da bi pod trenutnim okolnostima, velika kopnena ofanziva u Rafi rezultirala daljom štetom po civile i njihovim novim raseljavanjem, moguće i u susedne zemlje".

Ofanziva bi, kako se navodi, "imala ozbiljne posledice po regionalni mir i bezbednost" i zbog toga se naglašava da "ne bi trebalo da bude izvedena pod trenutnim okolnostima".

Ne propustite: Netanjahu: Kad civili izađu iz Rafe, krećemo u snažnu akciju

Nije poznato kada bi Savet bezbednosti, koji ima 15 članica, mogao da se izjasni o američkoj rezoluciji podnetoj nakon što je Alžir u subotu zatražio da se to telo svetske organizacije izjasni o rezoluciji te zemlje u kojoj se zahteva hitni humanitarni prekid vatre. Američka ambasadorka u UN je brzo signalizirala da bi uložila veto na alžirsku rezoluciju.

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je da je podrži najmanje 9 članica, a da SAD, Francuska, Britanija, Rusija ili Kina ne ulože veto.

Vašington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od poteza UN i već je dva puta uložio veto na rezolucije Saveta bezbednosti od 7. oktobra. Međutim, takođe je dva puta bio uzdržan i omogućio savetu da usvoji rezolucije kojima se tražilo više pomoći za Gazu i hitne i duže humanitarne pauze u borbama.

Amerika, Egipat, Izrael i Katar pregovaraju o pauzi u ratu i oslobađanju svih talaca koje Hamas drži u Gazi.

U Briselu, 26 od 27 članica Evropske unije pozvalo je na "hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog primirja" u Gazi, rekao je novinarima visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je dodao da se 26 članica saglasilo da "zahteva hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog primirja, bezuslovnog oslobađanja talaca i dostave humanitarne pomoći".

Mađarska, koja je snažan saveznik Izraela, nije se pridružila zahtevu EU.

Evropska unija je takođe upozorila Izrael protiv ofanzive u Rafi, navodeći da bi to dovelo do katastrofe za oko 1,5 miliona izbeglica u tom gradu.

"Napad na Rafu bi bio apsolutno katastrofalan, bio bi nezamisliv", rekao je irski šef diplomatije Majkl Martin pre sastanka.

Izrael preti napadom na Rafu ako taoci ne budu oslobođeni do Ramazana

Izraelske snage izvele su u ponedeljak vazdušne napade i kopnene operacije u južnom pojasu Gaze, pošto je lokalno ministarstvo zdravlja pod kontrolom ekstremistčkog pokreta Hamas saopštilo da je broj Palestinaca ubijenih tamo od oktobra premašio 29.000 ljudi.

Izraelska vojska je u ponedeljak izvestila o napadima na Kan Junis, najveći grad u južnoj Gazi, dok raste međunarodna zabrinutost u vezi sa planiranom izraelskom ofanzivom na obližnji grad Rafa.

Penzionisani izraelski general Beni Ganc, koji je član ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, rekao je da će se, ako Hamas ne oslobodi preostale taoce koje drži u Gazi pre svetog muslimanskog meseca Ramazana, "borbe nastaviti do oblasti Rafe".

Ramazan počinje 10. marta.

Ganc je rekao da će svaka izraelska ofanziva u Rafi biti izvedena u koordinaciji sa Egiptom i Sjedinjenim Državama kako bi se olakšala evakuacija i "civilne žrtve svele na najmanju moguću meru".

S obzirom na to da se Rafa nalazi pored egipatske granice, a ostali gradovi u Pojasu Gaze su već razoreni u izraelskoj ofanzivi, nejasno je gde palestinski civili mogu bezbedno da odu.

Rat je počeo napadom Hamasa, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi u Izraelu i zarobljeno oko 240 talaca. Sjedinjene Države, EU i Velika Britanija smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Izrael odbio međunarodne pozive za palestinsku državnost

Izrael je odbacio međunarodne pozive, uključujući i pozive svog glavnog saveznika Sjedinjenih Država, za "jednostrano priznanje" palestinske državnosti, rekavši da se takav sporazum može postići samo pregovorima.

Premijer Benjamin Netanjahu je pred svoju vladu doneo, kako je rekao, "neopozivu odluku" o palestinskoj državnosti, koja ju je jednoglasno odobrila.

U saopštenju se navodi da jevrejska država "kategorički odbacuje međunarodne uredbe o trajnom aranžmanu sa Palestincima".

Napori da se postigne rešenje o dve države - nezavisna palestinska država na Zapadnoj obali i Gazi sa obe strane Izraela - zaustavljeni su od 2014.

Ali s obzirom na to da rat Izraela i Hamasa u Gazi traje već peti mesec, SAD i druge zemlje su obnovile pozive za stvaranje palestinske države kako bi se okončale borbe. Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na još širi sporazum o Bliskom istoku koji bi obuhvatio Saudijsku Arabiju i druge arapske države koje normalizuju diplomatske odnose sa Izraelom.

Odbacujući palestinsku državnost, Izrael je u saopštenju naveo da bi takvo priznanje, koje dolazi nakon šokantnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, "dalo ogromnu nagradu bez presedana terorizmu i sprečilo bilo kakav budući mirovni sporazum".

Netanjahu je obećao da će nastaviti borbu protiv Hamasa dok ne postigne "apsolutnu pobedu". SAD su do sada bezuspešno pokušavale da posreduju u novom prekidu vatre i oslobađanju više od 100 talaca koje Hamas još drži u Gazi.

Netanjahu je rekao da Hamasovi zahtevi da Izrael povuče vojsku iz Gaze i ostavi ekstremistima kontrolu nad teritorijom sa sposobnošću da obnove arsenal oružja predstavljaju "iluziji".

Palestinci se mole za rođake ubijene u izraelskim bombardovanjima Pojasa Gaze, ispred mrtvačnice u Al Aksa bolnici u Deir al Balahu, u Pojasu Gaze, 18. februara 2024.

Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, rekla je u saopštenju od subote da će SAD staviti veto na alžirski plan koji će verovatno biti iznet pred Savet bezbednosti UN ove nedelje, u kom se poziva na hitan prekid vatre.

Ona je rekla da SAD žele "održivo rešenje" sukoba u Gazi koje bi donelo trenutni i održiv period zatišja u Gazi u trajanju od najmanje šest nedelja, i iz kojeg bismo "mogli da odvojimo vreme i korake za izgradnju trajnijeg mira".

Ona je rekla da plan na kojem su SAD radile uz doprinos Izraela, Egipta, Katara i drugih "predstavlja najbolju priliku da se svi taoci ponovo ujedine sa svojim porodicama i da se omogući produžena pauza u borbama, što bi omogućilo da spasonosna hrana, voda, gorivo, lekovi i druge osnovne stvari dođu u ruke palestinskih civila kojima je to očajnički potrebno".

Kazala je da alžirski plan neće postići iste rezultate i da bi "možda bio u suprotnosti sa njima". Tomas-Grinfild je rekao da ako alžirski plan dođe na glasanje, "neće biti usvojen".

U međuvremenu, borbe u Gazi se nastavljaju. Lekari i svedoci rekli su da je u izraelskim udarima širom Gaze tokom noći i nedelje poginulo najmanje 18 ljudi. U jednom vazdušnom napadu u Rafi, u blizini egipatske granice u južnoj Gazi, poginula je žena i troje dece, a u drugom napadu pet muškaraca u Kan Junisu.

Arhiva - Palestinci ranjeni tokom izraelsko- Palestinians wounded during the Israeli bombardment of the Gaza Strip are brought over a donkey cart to the Nasser hospital in Khan Younis, Southern Gaza Strip, Jan. 22, 2024.

Tedros Adhanom Gebrejesus, šef Svetske zdravstvene organizacije rekao je da bolnica Naser u Kan Junisu, glavnom medicinskom centru koji opslužuje južnu Gazu, "više ne funkcioniše" nakon što su izraelske snage prošle nedelje ušle u tu ustanovu.

U bolnici je i dalje oko 200 pacijenata, uključujući 20 kojima je potrebna hitna upućivanja u druge bolnice, rekao je on na platformi Eks.

Izrael je saopštio da je uhapsio više od 100 osumnjičenih militanata u bolnici, uključujući 20 za koje navode da su učestvovali u oktobarskom napadu na Izrael. Vojska saopštava da traži preostale taoce unutar ustanove i da ne cilja na doktore ili pacijente.

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.