Snage SAD izvršile udare na milicije koje podržava Iran kao odgovor na napad balističkom raketom

  • Karla Bab

Pripadnik koalicionih snaga tokom vežbe gađanja u bazi Al Asad, u Iraku, 30. oktobra 2023.

Američke snage su od ponedeljka izvele dve serije napada na snage koje podržava Iran i njihove objekte u Iraku, saopštila je Centralna komanda SAD (CentKom).

U saopštenju, komanda je navela da su američki borbeni avioni izveli "precizne udare na dva objekta u Iraku" , rano sredu po lokalnom vremenu, koji su bili "direktan odgovor na napade na američke i koalicione snage izvedene od strane Irana i grupa koje podržava Iran".

Američki napadi su bili usmereni na operativni centar i komandno-kontrolno čvorište koje koristi militantna grupa Kataib Hezbolah, koju podržava Iran, u blizini Al Anbara i Jurf al-Sakra, rekao je zvaničnik odbrane za Glas Amerike.

Snage Kataib Hezbolaha bile su prisutne u dva objekta, za koje je zvaničnik odbrane rekao da su podržavali nedavne napade na američke baze u Iraku i Siriji. Prve procene ukazuju na najmanje šest militanata ubijenih u dva napada, dodao je zvaničnik odbrane.

U ponedeljak su američke snage napale i ubile pripadnike proksi snaga koje podržava Iran i koji su ranije lansirali balističku raketu iz blizine na vazdušnu bazu Al Asad u Iraku.

To je bio prvi put da je balistička raketa lansirana protiv američkih snaga na Bliskom istoku od početka talasa napada 17. oktobra, i prvi put da su američke snage uzvratile udarom u Iraku.

Napad u ponedeljak označava eskalaciju u odnosu na prethodne napade tokom prošlog meseca, pošto balističke rakete mogu biti snažnije i nositi više razornog tereta od raketa i dronova korišćenih u prethodnim incidentima.

Centralna komanda SAD saopštila je da je u napadu balističkim projektilima povređeno osam američkih pripadnika vojske i naneta je manja šteta na infrastrukturi.

Pentagon je saopštio da su američke snage uspele da lociraju vozilo milicije koju podržava Iran i određeno osoblje uključeno u napad. Posada AC-130 je tada izvela "napad samoodbrane" u znak odmazde, ubivši tri neprijateljska lovca.

Proksi snage koje podržava Iran napale su američke snage u Iraku i Siriji najmanje 150 puta od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost, izjavila su dva američka odbrambena zvaničnika za Glas Amerike. Više od 60 napada raketama i dronovima na američke snage dogodilo se od 17. oktobra.

Vojska je saopštila da je većinu tih napada prekinula američka vojska ili da u njima nisu stigli do svojih ciljeva, ne uzrokujući žrtve ili štetu na infrastrukturi, navodi vojska.

Ali u nekoliko napada povređeno je na desetine vojnog osoblja SAD. Ozlede se kreću od traumatskih povreda mozga do perforiranih bubnih opna i manjih povreda uzrokovanih gelerima. Zvaničnici kažu da su se povređeni od tada vratili na dužnost.

Ne propustite: Gotovo 60 napada na snage SAD u Iraku i Siriji

Jedan američki honororac u vazdušnoj bazi al-Asad u Iraku pretrpeo je srčani udar i umro je dok se skrivao na mestu tokom lažne uzbune zbog vazdušnog napada.

Pored napada AC-130 u Iraku, američki borbeni avioni izveli su tri runde napada na četiri objekta koje koristi iranski Korpus islamske revolucionarne garde i njihove proksi grupe u Siriji.

Bliski istok je postao poprište otkako je Hamas koji podržava Iran pokrenuo teroristički napad na Izrael 7. oktobra, ubivši najmanje 1.200 ljudi, dok je oko 240 ljudi uzeo za taoce. U izraelskim uzvratnim udarima i kopnenoj ofanzivi ubijeno je na hiljade ljudi.

Sjedinjene Države su povećale svoje prisustvo u regionu kako bi zaštitile svojih oko 2.500 vojnika u Iraku i 900 u Siriji i kako bi odvratile zlonamerne aktere, uključujući Iran, jemenske Hute, Hezbolah i druge milicije koje podržava Iran, od širenja sukoba Izrael-Hamas .

U nizu napada militanata koje podržava Iran u martu je ubijen američki ugovorac u Siriji, 23 vojna lica zadobilo je traumatske povrede mozga i ranjeno je 25 američkih vojnih lica, navodi Pentagon.

Pentagon je odgovorio vazdušnim napadima na objekte u Siriji koje podržava Iran, slično napadima koje su izvele američke snage poslednjih nedelja.

Poslednji put kada su Iran ili proksi snage koje ta zemlja podržava koristili balističke rakete protiv američkih snaga u Iraku bilo je 2020. godine nakon američkog napada u Iraku u kojem je ubijen Kasem Sulejmani, komandant iranskih elitnih snaga Kuds.