Brnabić i Nedeljkov različito o medijskoj situaciji u Srbiji

Medijska situacija u Srbija bolja nego što je bila 2011. godine i nije tačno da "stanje u medijima nikada nije bilo gore", izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je na panelu o učešću medija u izbornom procesu koji je organizovala ambasada Norveške, naglasila značaj najnovije medijske strategije, u čijoj izradi je učestvovalo devet predstavnika medijskih organizaciji u Srbiji, i dodala de će ista radna grupa nastaviti rad i na Akcionom planu za realizaciju strategije.

Po njenim rečima sada se radi akcioni plan za Medijsku strategiju i krajnji rok za njegovo usvajanje je 16. maj, cilj je najveći mogući nivo slobode medija u Srbiji.

Ne propustite: Reporteri bez granica traže od srpskih vlasti da prekinu da zastrašuju novinare

Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) rekao je da postoje primeri koji pokazuju da stanje u medijima nije bolje nego 2012. godine, kako je navela premijerka.

"REM je 2012. godine izrekao 48 mera elektronskim medijima a 2017-2018. godine nijednu iako je broj predstavki REM-u bio trostruko veći nego 2012. godine", kazao je Nedeljkov.

Ocenio je i da je "četiri petine programa" rezevisanog za političke aktere (na televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju), rezervisano za članove vladajuće stranke, dok opozicija taj prostor nema.

Ne propustite: Britanska ambasadorka: Sloboda medija i politička debata bitni

Ambasador Norveške u Beogradu Jorn Eugen Jelsta istakao je da je usvajanjem Medijske strategije dobijen dobar medijski dokument i da su slobodni i odgovorni mediji ključni element demokratije u državi, bilo da je ona članica EU ili ne.

Naglasio je značaj postojanja snažnih regulatornih tela, koje treba da obezbede nezavisno poslovanje medija, kao i insistiranje na transparentnosti vlasništva nad medijima.

Ne propustite: Skup podrške N1: Plamen u medijskom mraku Srbije

Šef misije OEBS U Srbiji Andrea Orici podsetio je da će OEBS pratiti predizborni proces u Srbiji i dodao da je potrebno unaprediti medijsko zakonodavstvo, što je i cilj nove medijske strategije.