Zbog enormne zagađenosti vazduha, vlada donijela urgentne mjere za Pljevlja

Pljevlja (Foto: rtcg.me)

Vlada Crne Gore donijela je u srijedu odluku da preduzme urgentne dugoročne mjere povodom zagadjenja vazduha i teške ekološke situacije u Pljevljima, koja su preksinoć bila najzagadjeniji grad svijeta, saopštili su zvaničnici.

Nakon sastanka premijera Dritana Abazovića, ministarke ekologije Ane Novaković Đurović i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića saopšteno je da će Vlada subvencionisati cijenu električne energije, i finansijski pomoći u nabavci prečišćivača vazduha za bolnice, vrtiće i škole, zatim javne institucije i domaćinstva u tom gradu.

Pored toga, najavljeno je i da će Vlada obezbijediti dovoljnu količinu N95 zaštitnih maski i otvoriiti kancelariju Agencije za zaštitu životne sredine,, te imenovati ekološkog inspektora u Pljevljima, koji danima bilježe neslavne rekorde zagadjenosti vazduha.

Ne propustite: "Pandemija" aerozagađenja u Srbiji, posledice od iritacije nosa do šloga i infarkta

U saopštenju nakon sastanku najavljeno je da će Vlada naredne nedjelje formirati tim koji će predložito dugoročne mjere, uključujući i proglašenjem toplifikacije Pljevalja za projekat od javnog interesa radi ubrzanja njegove realizacije.

Tim će, pored ostalog predložiti i subvencionisanje termoizolaciju objekata i ubrzati toplifikacija drugih gradova na sjeveru koji imaju problema sa enormnim zagadjenjem vazduha.

Pljevlja su, prema navodima zvaničnika, preksinoć bila najzagađeniji grad na svijetu, a veoma visok nivo zagadjenosti zabilježen je i u Nikšiću, Bijelom Polju, Kotoru i Baru.

Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da se povećana zagadjenost vazduha u crnogorskim gradovima očekuje i narednih dana, i preporučila gradjanima da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom.