Crna Gora: Protesti u auto kolonama u više gradova

Protest u prijestonici Crne Gore Podgorici (Foto: RTCG)

Pristalice opozicije protestovale su u nedjelju u kolonama automobila u više gradova, poručujući da neće dozvoliti, kako su ukazali, kršenja osnovnih ljudskih prava i otimanje crnogorskih kulturnih spomenika i bogomolja - nakon nedavnih najava zvaničnika da će potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Noseći crnogorske zastave, demonstranti su defilovali u kolonama koje nazivaju patriotskim, nakon što su u objavi poručili da protestuju protiv kršenja osnovnih ljudskih prava - bukom koju stvaraju kao odgovor na fašizam.

Organizatori su ukazali i da neće pristati da, kako je navedeno, pitoma, građanska, slavna Crna Gora neće pristati na lance, stege i nasilje.

Ne propustite: Protest zbog najavljenih izmjena Zakona o sticanju državljanstva, incident na putu Nikšić - Podgorica

"Veliko NE otimanju i prisvajanju državne svojine naše zemlje i njenih kulturnih spomenika i bogomolja! Veliko NE uskraćivanju ustavom garantovanih prava za sve one koji su rođeni u ovoj zemlji i koji je poštuju i vole”, naveli su pored ostalog u objavi, i usprotivili se, kako su naveli, posijanoj mržnji koja se jasno ogleda u fašizaciji.

"Veliko NE propagandi nove Vlade koja liči na onu koju je Milošević sprovodio devedesetih”, kao i razoru i uništenju našega doma, naše Crne Gore. Nikada nećemo stati ni odustati da branimo suverenost i građanski karakter naše zemlje!”, istaknuto je u objavi.

Grupa građana koja formalno stoji iza protesta ranije je najavila da će svake nedjelje organizovati skupove u svim crnogorskim opštinama.

Pristalice opozicije strahuju da bi izmjene Zakona o sticanju državljanstva i temeljni ugovor mogle da promijene demografsku strukturu i spoljnopolitički kurs zemlje, te da bi najavljeni, kako je definisan, temeljni ugovor države Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom predao crnogorsko kulturno blago Srbiji.

Ne propustite: Prijavljen napad na Cetinjsku bogosloviju, policija istražuje incident

Predstavnici vlasti odbacuju takve optužbe, navodeći da u samo žele da urede biračke spiskove i regulišu odnos države i Srpske pravoslavne crkve - kao što je to, kako ukazuju, prethodna vlast uradila sa Svetom stolicom i Islamskom zajednicom.