Stanovnicima dozvoljen pristup delovima Lahaine izgorelim u katastrofalnom požaru

  • Asošijeted pres

Izgorela ulica uz okean, fotografisana 8. decembra 2023. godine.

Centar Lahaine, istorijskog grada na havajskom ostrvu Maui, koji je izgorio u smrtonosnom požaru u kojem je poginulo najmanje 100 ljudi, ponovo je u ponedjeljak otvoren za stanovnike i vlasnike biznisa, koji su dobili dnevne propusnice.

Ovaj trenutak označava važnu emocionalnu prekretnicu za žrtve požara 8. avgusta, ali ostaje da se uradi još mnogo posla na obnovi i bezbednom čišćenju imovine od izgorelog otpada.

Ponovo otvorena područja uključuju Banjan park, mjesto na kojem se nalazi stablo staro 150 godina koje je izgorjelo u požaru, ali na kojem sada raste novo lišće, javnu biblioteku u Lahaini, osnovnu školu, kao i popularne restorane.

Novo lišće počelo je da raste na 150-ogodišnjem stablu banjana koje je izgorelo u požaru.

Glavna ulica koja gleda na okean, na kojoj je vatra zahvatila automobile zaglavljene u saobraćajnoj gužvi u kojima su ljudi pokušavali pobjeći iz grada, ponovo je otvorena u petak.

Vlasti i dalje preporučuju ljudima koji ulaze u spaljene zone da nose zaštitnu opremu kako bili bezbjedniji od opasnosti.

Velečasni Ai Hironaka stoji na mjestu na kojem je spaljen njegov hram 7. deceembra 2023. godine.

Državno ministarstvo zdravlja objavilo je u nedjelju rezultate testova koji potvrđuju da su pepeo i prašina otrovni od požara i da je arsen najveća briga. Arsen je teški metal koji se vezuje za prašinu i pepeo šumskih požara.

Testovi su ispitali uzorke pepela prikupljene od 7. do 8. novembra sa 100 imanja izgrađenih od 1900-ih do 2000-ih. Uzorci su također pokazali visok nivo olova, koje je korišteno za farbanje kuća izgrađenih prije 1978. godine.

Raščišćavanje je još u ranoj fazi. Proteklih nekoliko mjeseci, Agencija za zaštitu životne sredine SAD uklanjala je baterije, rezervoare za propan, pesticide i druge opasnosti iz više od 2.000 uništenih objekata u gradu.

Stanovnici i vlasnici preduzeća mogli su posjetiti svoje posjede nakon što je Agencija završila raščišćavanje njihovih parcela. U nekim slučajevima - često noseći bijela zaštitna odijela za cijelo tijelo, maske i rukavice - pronalazili su porodično naslijeđe i uspomene nakon što su pregledali ugljenisane ruševine svojih domova.

Oznaka na Vaiola crkvi na kojoj piše da ulazak nije bezbedan.

Korpus inženjera američke vojske počeće odvoziti preostale ruševine i otpad, te ih odvoziti na deponiju nakon što dobije dozvolu vlasnika nekretnina.

Agencija za zaštitu životne sredine i državno ministarstvo zdravlja postavili su 53 vazdušna monitora u Lahaini i drugim dijelovima Mauija, na kojima je poseban požar spalio kuće početkom avgusta. Zvaničnici pozivaju ljude da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom kada monitori pokažu povišene nivoe zagađenosti vazduha i da zatvore prozore i vrata.