Asanž na putu ka američkom sudu i slobodi

  • Asošijeted pres

Osnivač Vikiliksa Džuliijan Asanž izlazi iz aviona u Bangkoku (Foto: Wikileaks via X/via REUTERS)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na putu je da sklopi dogovor o priznanju krivice sa američkom vladom, u okviru kojeg će biti oslobođen, dok će posle više godina biti riješen pravni slučaj pokrenut zbog objavljivanja stotina hiljada povjerljivih dokumenata.

Čarter avion u kojem se Asanž nalazi sletio je Bangkok da bi dopunio gorivo, a zatim nastavio put do Sajpana, prijestonice Sjevernih Marijanskih ostrva, potvrdili su zvaničnici za Asošijeted pres.

Riječ je o američkom komonveltu u Pacifiku gdje bi Asanž u srijedu trebalo da bude izveden pred sud i da prizna krivicu po optužbi za zavjeru za nezakonito pribavljanje i obelodanjivanje povjerljivih informacija o američkoj nacionalnoj odbrani, prema pismu koje je Sekretarijat za pravosuđe podnio sudu.

Asanž je u Americi optužen u okviru Zakona o špijunaži.

Ne propustite: Ko je Džulijan Asanž i kako je posle dugo godina zatvora sada nadomak slobode

Nakon priznanja krivice i izricanja kazne, očekuje se da će se vratiti u rodnu Australiju. Sudsko ročište je u Sajpanu zato što se Asanž protivi dolasku u kontinentalnu Ameriku, i zbog blizine suda Australiji, rekli su tužioci.

Britanski sudski zvaničnici potvrdili su da je Asanž napustio Veliku Britaniju u ponedeljak veče, nakon što mu je na tajnom ročištu prošle nedelje odobreno da bude pušten na slobodu uz kauciju.

"Posle 13 i po godina i dva zahtjeva za izručenje nakon što je prvi put uhapšen, Džulijan Asanž je juče napustio Ujedinjeno Kraljevstvo, posle pretresa o kauciji koji je prošlog četvrtka, na njegov zahtjev, odražan iza zatvorenih vrata", rekao je glavni tužilac za Englesku i Vels Stiven Parkinson.

Dogovor o priznanju krivice predstavlja epilog krivičnog slučaja koji je zaintrigirao međunarodnu javnost, ali i višegodišnjeg američkog krivičnog gonjenja osnivača veoma popularnog vebsajta za objavljivanje tajni koji je postao zvijezda među aktivistima za slobodu medija koji su navodili da je Asanž bio novinar koji je razotkrio prestupe američke vojske.

Međutim, američki tužioci više puta su tvrdili da je Asanž svojim potezima prekršio zakon i ugrozio američku nacionalnu bezbjednost.

Asanžova supruga Stela rekla je za BBC iz Australije da je protekla 72 sata bilo pitanje da li će biti dogovora, ali da je "oduševljena" viješću o sporazumu. Poručila je da će detalji sporazuma biti poznati javnosti, kad ga sudija potvrdi.

"Biće slobodan čovjek kad sudija to odobri", poručila je Stela, advokatica koja se za osnivača Vikiliksa udala 2022. dok je bio u zatvoru.

Za britansku novinsku agenciju PA je navela da let košta Asanža pola miliona dolara i da će započetu kampanju da prikupe sredstva da se plati.

Kristin Hrafnson, glavna i odgovorna urednica Vikiliksa, rekla je da je dogovor sa Asnažom sklopljen posle većeg angažovanja australijskog premijera Entonija Albanezea.

"Ovo je rezultat dugog, dugog procesa koji traje već neko vrijeme. To je bila teška borba, ali fokus sada je na tome da Džulijan ponovo bude sa svojom porodicom", rekla je Hrafnson za novinsku agenciju PA.

Your browser doesn’t support HTML5

Slučaj Vikiliks - sloboda štampe ili neprijateljski rad protiv SAD

U saopštenju na Eksu, Vikiliks je pozdravio dogovor, navodeći da je zahvalan svima "koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali u potpunosti posvećeni borbi za njegovu slobodu".

Albaneze je u parlamentu rekao da je australijski izaslanik poletio sa Asanžom iz Londona.

"Bez obzira na stavove ljudi o aktivnostima gospodina Asanža, slučaj predugo traje. Ne može se ništa postići time što će i dalje biti u zatvoru i želimo da ga vratimo kući u Australiju", rekao je Albaneze.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbjednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Asanža su mnogi proslavljali kao heroja zbog objavljivanja dokumenata, ali mu je reputacija narušena zbog optužbi o silovanju koje je negirao. U centru pažnje javnosti bio je i 2016. kada je njegov vebsajt uoči američkih izbora objavio mejlove Demokratske stranke za koje tužioci navode da su ih ukrali ruski obavještajni operativci.

Nikada nije optužen u okviru istrage američkog specijalnog tužioca Roberta Malera o Rusiji, ali su iznijeti detalji o tome kakvu je ulogu hakerska operacija imala kada je riječ o miješanju u američke izbore te godine, u korist tadašnjeg republikanskog kandidata Donalda Trampa.