Ekskluziva Rojtersa: Hezbolah proverio pejdžere i podelio ih par sati pre eksplozija

Pejdžeri u kancelariji Gold Apolo na Tajvanu, 18. septembar 2024. (Foto: REUTERS/Ann Wang)

Libanski Hezbolah je predao svojim članovima nove pejdžere sa brendom Gold Apolo nekoliko sati pre nego što je hiljade uređaja eksplodiralo ove nedelje, navela su dva bezbednosna izvora. Izvori Rojtersa tvrde da je Hezbolah bio siguran da su pejdžeri bezbedni iako se stalno kontroliše elektronska oprema.

Jedan pripadnik Hezbolaha dobio je u ponedeljak novi pejdžer koji je eksplodirao sledećeg dana dok je još bio u kutiji, rekao je jedan od izvora.

Pejdžer koji je dat jednom članu Hezbolaha samo nekoliko dana ranije je povredio drugog kada je eksplodirao, rekao je drugi izvor.

U očito koordinisanom napadu, uređaji sa brendom Gold Apolo eksplodirali su u utorak širom Hezbolahovih uporišta u južnom Libanu, predgrađu Bejruta i doline Beka.

U sredu su eksplodirale stotine voki-tokija Hezbolaha. U uzastopnim napadima poginulo je 37 ljudi, uključujući najmanje dvoje dece, a povređeno je više od 3.000 ljudi.

Your browser doesn’t support HTML5

Žrtve i povređeni u eksplozijama pejdžera u Libanu

Liban i Hezbolah tvrde da Izrael stoji iza napada. Tajna izraelska vojna obaveštajna Jedinica 8200 bila je uključena u planiranje, rekao je Rojtersu jedan zapadni bezbednosni izvor. Izrael, koji je od tada pojačao vazdušne napade na Liban, nije ni demantovao ni potvrdio umešanost.

U baterijama voki-tokija bilo je eksplozivnog jedinjenja poznatog kao PETN, rekao je Rojtersu jedan libanski izvor upoznat sa komponentama uređaja. Hezbolah mesecima nije otkrio da je do tri grama eksploziva sakriveno u pejdžerima, preneo je ranije Rojters.

Jedan od bezbednosnih izvora rekao je da je veoma teško otkriti eksploziv bilo kojim uređajem ili skenerom. Izvor nije precizirao kroz koju vrstu skenera je Hezbolah koristio da bi proverio pejdžere.

Hezbolah je proveravao pejdžere nakon što su isporučeni u Liban, počevši od 2022. godine, i to od putovanja kroz aerodrome sa njima kako bi se uverili da neće pokrenuti alarme, rekla su dva dodatna izvora Rojtersu. Ova agencija razgovarala je sa šest izvora upoznatih sa detaljima eksplozivnih naprava u toku rada na ekskluzivi.

Izvori nisu precizirali na kojim aerodromima su testirali uređaje. Provere su bila rutinska pretraga opreme pejžera kako bi se našle bilo kakve indikacije da imaju eksploziva ili mehanizama za praćenje, rekao je jedan od bezbednosnih izvora.

Hakovanje uređaja Hezbolaha otkriva tajne azijskih lanaca snabdevanja

Hakovanje Hezbolahovih pejdžera i voki-tokija azijskih brendova postavilo je pitanje o tome kako su uređaji do njih došli, otkrivajući mutno tržište za starije tehnologije gde kupci mogu imati jako malo sigurnosti o tome šta dobijaju. Dok se lanci snabdevanja i kanali distribucije za proizvode sa većom maržom i novije proizvode strogo kontrolišu, to nije slučaj sa starijom elektronikom iz Azije gde falsifikovanje, višak zaliha i složeni ugovori o proizvodnji ponekad mogu da onemoguće identifikaciju izvora proizvoda, kažu analitičari i konsultanti.

Tajvanska kompanija Gold Apolo okrivila je evropskog vlasnika licence za pejdžer, što je izazvalo istrage u Mađarskoj, Bugarskoj, Norveškoj i Rumuniji o poreklu smrtonosne naprave. Japanski Icom naveo je da ne može da kaže da li su voki-tokiji koji nose njegovo ime pravi, na tržištu preplavljenom lažnim proizvodima.

„Ako je lanac snabdevanja bio kompromitovan da bi se unutra stavio eksploziv, potrebna je neverovatna spretnost da se to uradi. Ali stvarni kompromis lanca snabdevanja nije tako težak. Verovatno je najlakši deo bio dogovor o lancu snabdevanja“, rekao je Dejvid Finčer, tehnolog i konsultant iz Kine.

On je rekao da ima mnogo falsifikovanih proizvoda, posebno u velikim proizvodnim centrima poput Kine, gde se lažne komponente lako mogu proizvesti, dodajući da nije veliki korak preći od lažnih komponenti do kompromisa u lancu snabdevanja.

„Ja sam tehnolog, mogu vam reći da nije tako teško ubaciti malo eksploziva u radio", kaže Finčer.

Preliminarna istraga libanskih vlasti o tim uređajima pokazala je da je eksploziv ugrađen pre nego što je stigao u zemlju, navodi se u pismu misije Libana pri Ujedinjenim nacijama Savetu bezbednosti UN.

Za Icom, jedan problem je što je prestao da proizvodi model IC-V82 o kojem je reč pre deceniju, otprilike u isto vreme kada je počeo da uvodi holografske nalepnice kao zaštitu od falsifikovanih proizvoda, saopštila je kompanija. Kompanija je dugo upozoravala na imitacije proizvoda, posebno na svoje starije modele.

U stvari, više od 7% firmi u Japanu prijavilo je poslovne gubitke zbog falsifikovanih proizvoda 2020. godine, prema poslednjem dostupnom izveštaju Japanskog zavoda za patente, pri čemu je oko trećina slučajeva povezana sa Kinom. Icom je pozvao da kupci koriste samo svoju zvaničnu mrežu distributera kako bi bili sigurni da kupuju originalne proizvode. Ali u Kini postoje desetine prodavnica koje prodaju voki-tokije brendirane Icom na platformama za e-trgovinu kao što su Alibaba.com, Taobao, JD.com i Pinduoduo, uključujući u nekim slučajevima model IC-V82, prema proverama Rojtersa.

U televizijskom obraćanju, generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je da su napadi bez presedana u istoriji grupe. Biro za medije Hezbolaha i izraelske oružane snage nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar na ovu priču priče.

Kompanija Gold Apolo sa sedištem u Tajvanu saopštila je da nije proizvodila uređaje korišćene u napadu, i navela da ih je napravila kompanija u Evropi koja ima dozvolu za korišćenje brenda te firme. Rojters nije uspeo da utvrdi gde su napravljeni niti u kom trenutku su sabotirani.

Pošiljka od 5.000 pejdžera uneta je u Liban ranije ove godine. Rojters je ranije izvestio da se Hezbolah okrenuo pejdžerima u pokušaju da izbegne da Izrael prati mobilne telefone, nakon ubistva visokih komandanata u ciljanim vazdušnim napadima tokom prošle godine.

Nakon što su pejdžeri eksplodirali u utorak, Hezbolah je sumnjao da je više njegovih uređaja kompromitovano, rekla su Rojtersu dva bezbednosna izvora, kao i jedan obaveštajni izvor. Kao odgovor, pojačali su konotrolu komunikacionih sistema, pažljivo ispitujući sve uređaje.

Takođe su počeli da istražuju lance snabdevanja kroz koje su pejdžeri došli, rekla su dva bezbednosna izvora. Kontrola nije bila gotova do srede popodne, kada su voki-tokiji eksplodirali.

Hezbolah veruje da je Izrael odlučio da detonira ručne radio-uređaje jer se plašio da će Hezbolah uskoro otkriti da su voki-tokiji takođe opremljeni eksplozivom, rekao je jedan od izvora za Rojters. U eksplozijama voki-tokija poginulo je 25 ljudi, a povređeno najmanje 650, prema libanskom ministarstvu zdravlja, što je mnogo veća stopa smrtnosti nego u eksplozijama pejdžera prethodnog dana, u kojima je poginulo 12, a ranjeno skoro 3.000.

To je zato što su nosili više eksploziva od pejdžera, rekao je jedan od bezbednosnih izvora i obaveštajni izvor. Istraga Hezbolaha o tome gde, kada i kako je u uređaj ubačen eksploziv je toku, rekla su tri izvora. Nasrala je rekao isto to u govoru u četvrtak.

Jedan od bezbednosnih izvora rekao je da je Hezbolah osujetio prethodne izraelske operacije usmerene na uređaje koje je grupa uvezla iz inostranstva, od privatnih fiksnih telefona do ventilacionih jedinica u kancelarijama grupe.

„Postoji nekoliko elektronskih problema koje smo uspeli da otkrijemo, ali ne i za pejdžere. Prevarili su nas, kapa dole dušmanu", naveo je izvor Rojtersa.