EU daje skoro milijardu evra Mađarskoj uprkos tenzijama

Mađarski premijer je nedavno, tokom stranačke konvencije, kritikovao EU (foto: Attila KISBENEDEK / AFP)

Evropska unija namerava da Mađarskoj da 900 miliona evra za oporavak zemlje posle pandemije. Taj novac će Mađarskoj biti dat unapred i deo je evropskih fondova koji ostaju zamrznuti zbog spora te zemlje sa Briselom oko reformi u oblasti vladavine prava.

Evropska komisija je u četvrtak saopštila da će novac, koji je označen kao "pre - finansiranje", biti namenjen jačanju održive proizvodnje energenata u Mađarskoj.

Objava iz Brisela stigla je nekoliko dana pošto je mađarski premijer Viktor Orban zapretio da će staviti veto na dalju pomoć EU Ukrajini i blokirati put Kijeva ka članstvu - kako bi odblokirao fondove.

Nedavno je mađarska vlada objavila i bilborde na kojima kritikuje predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Ne propustite: Orban bilbordima protiv Ursule fon der Lajen i Soroša: Ne igramo kako vi svirate

Portparolka Evropske komisije Verle Najts objasila je da je novac dat Mađarskoj zbog "hitnosti da se obezbedi neophodna likvidnost" zemlje čija je ekonomija oslabljena.

Da bi dobila ostatak novca, Budimpešta mora da ispuni 27 uslova koje je Brisel postavio u oblastima nezavisnosti sudstva, borbe protiv korupcije.

Evropska unija takođe drži zamrznutim i 22 milijarde evra iz drugog fonda za Mađarsku, dok ta zemlja ne dokaže da je dostigla standarde nezavisnog sudstva, prava LBGTQI+ populacije i nezavisnost visokoobrazovnih institucija.

Mađarska je usvoijla neke izmene zakona koje ispunjavaju zahteve u vezi sa pravosuđem, u pokušaju da dobije 13 milijardi iz tog fonda.

Najts je rekla da su te izmene ocenjene kao "korak u dobrom pravcu".