Tela izvučena iz pepela izgorelog odmarališta u istočnoj Francuskoj

Vatrogasci pregledaju ostatke izgorele zgrade nakon požara koji je izbio u odmaralištu za osobe sa invaliditetom, u Vinzenhajmu, istočna Francuska, 9. avgusta 2023.

Predstavnici vatrogasne službe saopštili su da je devet tela izvučeno iz ruševina odmarališta u istočnoj Francuskoj koje je izgorelo u snažnom požaru. 11 osoba se vodi kao nestalo.

Požar je izbio u sredu rano ujutro u gradu Vincenhajmu. Vlasti kažu da je odmaralište iznajmilo udruženje koje pomaže osobama sa invaliditetom. Nestali ljudi, među kojima je 10 odraslih osoba sa smetnjama u učenju i jedan član osoblja, bili su iz obližnjeg istočnog grada Nansija.

Kristofer Maro, generalni sekretar okruga Gornja Rajna, rekao je novinarima ranije u sredu da je malo verovatno da je 11 nestalih ljudi uspelo da pobegne.

Požar je brzo stavljen pod kontrolu, ali je ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmana napisao na društvenoj medijskoj platformi Ks, ranije poznatoj kao Tviter, da je "prijavljeno nekoliko žrtava" sa lica mesta i da su spasilačke operacije još u toku.

Još sedamnaest je evakuisano iz požara, a jedna osoba je prevezena u obližnju bolnicu.

Francuska premijerka Elizabet Born saopštila je da je krenula ka mestu požara. "Moje prve misli su sa žrtvama i njihovim najmilijima", napisala je ona.

I predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da su njegove misli uz žrtve, povređene i njihove drage. On se zahvalio pripadnicima bezbednosnih službi i mobilisanim pripadnicima službi za hitne situacije.

U izveštaju su korišćene neke informcije agencije Rojters i Agencije Frans pres.