Evropska komisija usvojila reformske agende za pet zemalja Zapadnog Balkana

Ilustracija - Zastave Evropske unije (REUTERS/Jana Rodenbusch)

Evropska komisija (EK) odobrila je reformske agende za pet država Zapadnog Balkana, čime je ispunjen ključni korak ka dobijanju sredstava namenjenih u okviru Plana rasta od šest milijardi evra, saopštila je ta institucije.

Usvojene su reformske agende Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova, dok je iz paketa izuzeta Bosna i Hercegovina koja je Briselu podnela nepotpunu agendu.

"U svojim ambicioznim Reformskim agendama, pet vlada Zapadnog Balkana se obavezuje na društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i približavanje EU u okviru Plana rasta u periodu od 2024. do 2027. godine", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Komisije.

Ne propustite: Tonino Picula novi izvestilac EP za Srbiju

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da je impresionirana radom partnera sa Zapadnog balkana, dodajući da se kroz reformske agende vidi posvećenost Planu rasta.

"To je naša mapa puta da približimo ekonomije Zapadnog Balkana našoj. I da damo njihovim kompanijama pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji", kazala je.

Reformske agende koje je EK formalno usvojila se fokusiraju na reforme u prioritetnim oblastima vladavine prava i drugih osnova, upravljanja, digitalne i zelene tranzicije, razvoja ljudskog kapitala i poslovnog okruženja.

Isplate će se vršiti dva puta godišnje do 2027, na osnovu zahteva koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana i provere od strane Komisije koja će proveravati održavanje demokratskih mehanizama, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Posle usvajanja reformskih agendi, Evropska komisija će pristupiti potpisivanju ugovora o zajmu i olakšicama sa zemljama koje su u obavezi da preduzmu odgovarajuće mere za sprečavanje, otkrivanje i ispravljanje prevara, korupcije, sukoba interesa i nepravilnosti koje utiču na finansijske interese Unije.

Ne propustite: Decenija Berlinskog procesa: Politička volja važnija od planova

Evropska komisija je usvojila reformske agende u danu kada predsednica te institucije Ursula fon der Lajen počinje balkansku turneju.

Ona će u periodu između 23. i 26. oktobra posetiti sve države regiona. Posetu počinje u Albaniji a završava je u Crnoj Gori.

Poseta Beogradu planirana je za petak, gde će Fon der Lajen razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

U izveštaju su korišćeni materijali agencije Fonet