Linkovi

Amerika zabrinuta zbog proruskih stranaka u crnogorskoj Vladi, iz EK upozoravaju na odluke koje ugrožavaju integracije


Zastave Sjedinjenih Država i Crne Gore (Foto: US Embassy Montenegro)
Zastave Sjedinjenih Država i Crne Gore (Foto: US Embassy Montenegro)

Američka ambasada u Crnoj Gori izrazila je u utorak zabrinutost što su posle rekonstrukcije, u crnogorsku vladu ušle stranke koje se protive evropskim sankcijama protiv Rusije i ne osuđuju njenu invaziju na Ukrajinu.

"Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa", saopšteno je iz američke ambasade u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše rekonstrukcije vlada premijera Milojka Spajića.

"Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju", poručeno je iz američke ambasade.

Vladi i poslanicima upućen je poziv "da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i da izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele".

Takođe je ponovljen više puta izrečeni stav da SAD "podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore".

Evropska komisija upozorava na odluke koje mogu ugroziti put ka EU

Evropska komisija je, povodom odluke da se u Vladu Crne Gore uključe stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta, saopštila da je rekonstrukcija vlade unutrašnja stvar Crne Gore.

Istovremeno je, na upit Glasa Amerike, upozoreno na bilo kakve odluke koje se mogu suprotstaviti integracijama.

“Snažno upozoravamo na bilo kakve odluke koje mogu biti protiv strateškog puta zemlje u EU, koji podržava ogromna većina građana Crne Gore”, saopšteno je iz Evropske komisije za Glas Amerike.

"Ključno je da političke snage nastave djelovati konstruktivno kako bi izgradile potreban konsenzus o sprovođenju reformi povezanih s EU-om u svim područjima", navedeno je u odgovoru.

Precizirano je i da održavanje pune usklađenosti zajedničke vanjske i bezbjednosne politike, u skladu sa strateškim smjerom zemlje, ostaje ključno za put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Proruske stranke u rekonstruisanoj vladi Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Skupština Crne Gore usvojila je u utorak predlog o rekonstrukciji Vlade kojom su u Spajićevu Vladu ušle stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta, ali i Bošnjačka stranka, dugogodišnji partner DPS-a, koja je sa tom najjačom opozicionom partijom u koalicionoj vlasti u dvije crnogorske opštine, Bijelom Polju i Ulcinju.

Rekonstruisana i proširena Vlada Spajića, koja je do sada imala 19 ministarstava, imaće 24 ministarstva i sedam potpredsjednika - od kojih dva pokrivaju i ministarska mjesta, a partije koje su sada ušle u izvršnu vlast dobiće osam ministarstava i po jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

XS
SM
MD
LG