"Radnička klasa ide u pakao" pobednik festivala srpskog filma u Vašingtonu

Dodela nagrada na završetku Festivala srpskog filma u Vašingtonu. (Foto: Nesh Photography)

Film Mladena Đorđevića "Radnička klasa ide u pakao" osvojio je nagradu za najbolju režiju, a glumci Leon Lučev i Tamara Krcunović nagrađeni su za najbolju mušku i žensku ulogu na prvom velikom festivalu srpskog dugometražnog igranog filma u Vašingtonu, koji je održan od 17. do 20. oktobra.

Žiri je činilo 16 stručnjaka iz filmske industrije Srbije, Amerike i Kanade, a među njima su bili i gosti festivala, reditelji Goran Stanković i Nenad Stanković, kao i američki glumac srpskog porekla Željko Džek Dimić.

Prikazano je osam filmova, od čega šest u takmičarskom delu, a nagrada publike pripala je filmu "Nedelja" Nemanje Ćeranića.

Festival je otvorio film Koste Đorđevića “Sunce mamino”, u kojem glavnu ulogu tumači Branka Katić, a tokom četiri dana prikazana su ostvarenja: "Radnička klasa ide u pakao", "Ruski konzul" Miroslava Lekića, "Bauk" Gorana Radovanovića, "Što se bore misli moje" (Milorad Milinković), Komedija na tri sprata (Sandra Mitrović), "Nedelja", i "Ala je lep ovaj svet" (Filip Čolović).

Među gostima festivala su bili Tamara Krcunović, zvezda dva prikazana ostvarenja - "Radnička klasa ide u pakao" i "Što se bore misli moje", Nada Janić Macanković, glumica iz filma "Ruski konzul", reditelj filma "Bauk" Goran Radovanović, Kosta Đorđević, reditelj ostvarenja "Sunce mamino", Nenad Stanković, dugogodišnji direktor Srpskog filmskog festivala u Torontu, kao i Goran Stanković, jedan od reditelja serije “Sablja”, čije su prve dve epizode prikazane na festivalu.

“Izuzetno mi je drago da su prve dve epizode serije Sablja prikazane pred publikom u Vašingtonu. To je publika koja ima poseban doživljaj ove tematike, što zbog toga što su te godine proveli u Srbiji, a sada sa jednom zdravom distancom posmatraju to vreme", izjavio je Stanković. "Ili, pak, publika iz Amerike koja ne zna dovoljno o tim događanjima pa dobijaju jednu novu sliku našeg društva. Takođe mi je drago što ovaj festival nastoji da našu kulturnu scenu približi ljudima ovde i da na taj način stvori jednu dragocenu razmenu”, navodi reditelj.

Nagrađena glumica Tamara Krcunović izjavila je da joj je drago što se nagradom iz Vašingtona nastavlja veliki festivalski uspeh filma "Radnička klasa ide u pakao".

"Posebno mi je drago sto je glasanje bilo anonimno i sto je 16 kolega, reditelja, glumaca i kritičara glasalo. Ovaj festival napravili su naši mladi ljudi, u želji da se naša publika u Americi poveže sa našom kulturom, a i da se u budućnosti američka publika zainteresuje za naš film. Mislim da će uspeti u tome i želim im da istraju", poručila je.

Kosta Đorđević, reditelj filma "Sunce mamino", bio je gost festivala srpskog filma u Vašingtonu. (Foto: Nesh Photography)

Prvi veliki festival srpskog filma u Vašingtonu rezultat je rada male grupe volontera iz neprofitne organizacije "Krug Orfelin". Njihov projekat je prijavljen na konkurs i dobio je finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom, kao i Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju, koju je Vlada Srbije osnovala ove godine, te ambasade Srbije u Vašingtonu. Takođe su ga podržali Filmski Centar Srbije i Telekom, kao i partneri i sponzori iz Amerike.

Marija Matejić, jedna od organizatorki festivala, kaže za Glas Amerike da je inicijalni projekat predviđao dva dana festivala na jednoj lokaciji, da bi se pretvorio u četiri dana na četiri lokacije.

"Želeli smo da testiramo različite lokacije za našu publiku, kao i filmove i atmosferu koju nudimo", ističe Matejić.

Selekcija filmova iz 2023. i 2024. godine izvršena je uz pomoć stručnog saradnika volontera Brankice Ralić.

Kako navode organizatori za Glas Amerike, interesovanje publike je bilo veliko, neke projekcije su rasprodate, a prodato je više od 1.000 karata.

"U proseku, svaki posetilac festivala je pogledao 2 i po filma", dodaje Marija Matejić.

Neprofitna organizacija Krug Orfelin u poslednje dve decenije, od osnivanja 2004. godine, organizovala je brojne kulturne događaje, između ostalog, promocije knjiga, koncerte, pozorišne predstave i nekoliko festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Kako za Glas Amerike ističu Svetlana i Miloš Doroslovački, jedni od osnivača Orfelina, organizacija je dobila "nove, mlade snage" i nastaviće da radi na promovisanju srpske kulture u Vašingtonu i kulturnoj razmeni.

Što se tiče najnovijeg festivala - "najsrećniji smo što je publika bila zadovoljna i pokazala veliko interesovanje za ovaj događaj", kažu organizatori, koji planiraju da se festival nastavi i narednih godina.