U bojama Holandije, u čast totalnog fudbala: Preokret Hjustona protiv devetorice iz DC Junajteda

Paragvajac Sebastijan Fererira, strelac het-trika za Hjuston Dinamo (Foto: Troy Taormina-USA TODAY Sports)

Iako se Evropsko prvenstvo igra hiljadama kilometara daleko, a na njemu učestvuje i Holandija, večeras je u Vašingtonu ekipa Dinama iz Hjustona, u prepoznatljivim narandžastim dresovima i napadačkim fudbalom, pomalo podsetila na čuveni "totalni fudbal" sile sa Starog kontinenta.

Igrač utakmice i apsolutni heroj Hjustona u pobedi od 4:1 nad domaćim DC Junajtedom u meču MLS lige bio je paragvajski fudbaler Sebastijan Fereira koji je upisao het-trik, zatresavši protivničku mrežu u 51, 54. i 86. minutu. Konačan rezultat postavio je rezervista Gabrijel Segal u 90. minutu.

Tragičar DC Junajteda bio je njegov najbolji strelac, Belgijanac Kristijan Benteke koji je dao prvi gol na meču u 36. minutu, ali je pola sata kasnije zaradio crveni karton. Ista sudbina u sudijskoj nadoknaci vremena snašla je još jednog igrača DC-ja, Mataija Akimbonija.

Ekipi DC Junajteda ovo je bila osma uzastopna utakmica bez pobede, dok je Hjuston upisao prvu pobedu posle tri vezana nerešena rezultata.

Pre tri godine, Kristijan Benteke je zajedno sa kolegama iz reprezentacije Belgije igrao na Evropskom prvenstvu, a sada je daleko od tog nivoa, mada ipak dovoljno dobar da trese mreže u MLS ligi.

Ipak, u drugom poluvremenu, a posle preokreta gostujuće ekipe, belgijski internacionalac je postajao sve nervozniji, a u 66. minutu je zaradio crveni karton. Najpre je napravio prekršaj u napadu, a zatim je nešto prigovorio glavnom arbitru Fordu, što je očigledno bilo dovoljno da mu ovaj pokaže put u svlačionicu.

Kristijan Benteke posle vodećeg gola za DC Junajted protiv Hjustona (Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports)

Solidnu utakmicu su mogli da vide navijači, njih oko 15.000, na Audi fild stadionu u glavnom gradu Sjedinjenih Država. Solidnu ako se uzmu u obzir sve okolnosti, a pogotovo visoka temperatura.

Nije pomogao ni povremeni povetarac koji je duvao sa obližnje reke Potomak - i ta vrućina definitivno je uticala na fudbalere, ali kako se bližio zalazak sunca delovalo je da sve više i jedni i drugi hvataju ritam.

Navijači DC-ja su se još jednom potrudili da probaju da naprave južnoameričku atmosferu, uz konstantu pesmu i zvuke bubnjeva.

U prvih 20-ak minuta Hjuston je bio nešto bolja ekipa, a sredinom terena komandovao je iskusni meksikanac Ektor Erera, nekadašnji vezni igrač portugalskog Porta i madridskog Atletika.

Na žalost nekoliko stotina navijača Hjustona na tribinama Audi filda, ekipa iz Teksasa nije iskoristili više izglednih prilika da postigne vodeći pogodak.

Ređali su se udarci - Danijela Steresa, Sebastijana Fereire i Artura, ali mreža DC-ja ostala je netaknuta. I u jeku tih napada, domaćin je došao do gola.

Igrao se 36. minut, kada je Artur u kaznenom prostoru srušio Bentekea, a belgijski fudbaler izveo je penal i postigao 14. gol u sezoni.

U minutima posle Bentekeovog gola, na terenu je postao samo DC Junajted, koji je imao nekoliko poluprilika da duplira prednost. Odličnu šansu za to imao je Benteke na početku drugog poluvremena, ali je golman Hjustona Stiv Klark paradom izbio loptu u korner.

A onda dolazi do potpunog preokreta. Hjuston kao da se "probudio" i rešio da preuzme stvari u svoje ruke. U 50. minutu je Matai Akimboni je rukom igrao u kaznenom prostoru i sudije nije imao dilemu.

Siguran izvođač udarca sa "bele tačke" bio je paragvajski internacionalac Fereira.

Samo tri minuta kasnije, Hjuston je postigao i drugi gol, a ponovo je semaforu bilo ispisano Fereirino prezime. Posle gužve u kaznenom prostoru, paragvajski fudbaler se najbolje snašao i preciznim udarcem poslao loptu u donji desni ugao.

U tom trenutku domaća ekipe je delovala kao grogirani bokser koji ne zna gde bije i šta uopšte treba da radi.

Igra DC Junajteda u potpunosti se raspala u 66. minutu kada je isključen Benteke, a fudbaleri u crnim dresovima, iako su se trudili da nešto urade u napadu.

Pet minuta pre kraja utakmice, posle dobrog kontranapada, izuzetno raspoloženi Fereira je potvrdio pobedu Hjustona i zaokružio sopstveno blistavo veče.