Istraživanje o medijima: Sve veći uticaj države

BIRN i nemački ogranak Reportera bez granica, Foto: video grab

Iako se država navodno povukla iz medija, podaci pokazuju da nikada ranije nije bilo tako veliko njeno vlasničko učešće u medijima, a samim tim i uticaj na njih, jedan je od osnovnih zaključaka iz obimnog istraživanja o vlasništvu nad najuticajnijim medijima u Srbiji, koje su u sredu predstavili Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN i nemački ogranak Reportera bez granica.

Konstatovano je da se većina lokalnih medija zapravo bavi propagandom i živi od sredstava iz lokalnog budžeta i da bi, kada bi se to prekinulo, malo koji od tih medija preživeo. Tanja Maksić iz BIRN-a je ukazala da je jedan od suštinskih problema politička kontrola medija, jer su finansijski oslonjeni na državu:

Ne propustite: Protest: UNS se odrekao novca koji mu je dodelio Grad Beograd

"Šest i po milijardi dinara daje država medijima. Od toga četiri milijarde idu na finansiranje javnih servisa, oko milijarda za javne konkirse i oko pola milijarde za javne nabavke. Međutim, ono što ne znamo - to su sva druga davanja koja idu kroz razne forme državnog oglašavanja i druge diskrecione troškove države", istakla je Maksić.

Po podacima koje je iznela Maksić, tržište oglašavanja u Srbiji vredi 198 miliona evra.

Vladimir Kostić iz BIRN ocenio je da je kontrola države još više izražena kod četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom:

"Ne zna se ko će dobiti petu nacionalnu frekvenciju, ali sigurno neće doći do otvaranja prostora za objektivno novinarstvo, jer su sve zainteresovane TV bliske vlastima", izjavio je Kostić.