Izraelska odbrana pred sudom: Nema genocida, patnje civila rezultat Hamasove strategije

Tal Beker i Malkolm Šo, članovi izraelskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (Foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen)

Izrael je u petak odbacio kao lažne i "grubo iskrivljene" optužbe koje je iznela Južnoafrička Republika pred najvišim sudom UN-a da vojna operacija u Gazi predstavlja genocid koju vodi država protiv palestinskog stanovništva.

Tvrdeći da se brani i bori protiv Hamasa, a ne protiv palestinskog stanovništva, Izrael je pozvao Međunarodni sud pravde (ICJ) da odbaci slučaj kao neosnovan i odbaci južnoafrički zahtev u kojem se traži zaustavljanje ofanzive.

„Ovo nije genocid“, rekao je advokat Malkolm Šo.

Izraelska vojska je započela ofanzivu u Gazi pošto su 7. oktobra pripadnici pokreta Hamas, kojeg SAD i EU vode kao teroristički i koji u svojoj povelji ima kao cilj uništenje Izraela, upali u južni deo ove države, ubivši 1.200 i otevši 240 ljudi

„Užasne patnje civila, i izraelskih i palestinskih, pre svega su rezultat Hamasove strategije“, rekao je pravni savetnik izraelskog ministarstva spoljnih poslova Tal Beker pred sudom.

„Ako je bilo dela genocida, onda su ona počinjena protiv Izraela“, rekao je Beker. „Hamas želi genocid protiv Izraela“, dodao je on.

Ne propustite: Južnoafrička Republika u Hagu optužila Izrael za genocid u Gazi

Južnoafrička Republika zatražila je od suda u četvrtak da uvede hitne mere kojima bi Izraelu naložio da odmah zaustavi ofanzivu.

U njemu se navodi da je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva - koja je opustošila veći deo enklave i ubila skoro 24.000 ljudi, prema zdravstvenim vlastima Gaze koje kontroliše Hamas - imala za cilj da izazove "uništenje stanovništva" te enklave.

Izrael je odbacio optužbe, rekavši da poštuje međunarodno pravo i da ima pravo da se brani.

„Kada topovi tutnje u Gazi zakon ne ćuti“, rekao je zamenik državnog tužioca Gilad Noam na sudu.

Konvencija o genocidu iz 1948, doneta nakon masovnog ubistva Jevreja u nacističkom Holokaustu, definiše genocid kao „dela počinjena sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa“.

Patnje

Izrael je, tvrdi tim odbrane, činio sve što je mogao da ublaži humanitarne patnje u Gazi, uključujući napore da podstakne Palestince da se evakuišu.

Očekuje se da će sud doneti odluku o mogućim hitnim merama kasnije ovog meseca, ali tada neće doneti odluku o optužbama za genocid. Ti postupci bi mogli da potraju godinama. Odluke MSP su konačne i bez žalbe, ali sud nema načina da ih sprovede.

Ne propustite: Kada kritika Izraela prelazi u antisemitizam?

Proizraelski demonstranti postavili su sto u blizini suda za subotni obrok sa praznim sedištima, u znak sećanja na taoce koje Hamas još uvek drži. „Želimo da praznim stolicama simbolično pokažemo koliko nam nedostaju“, rekao je Nejtan Bušer iz Centra za informacije i dokumentaciju o Izraelu.

Palestinski pristalice sa zastavama marširali su Hagom i gledale proces na ogromnom ekranu ispred Palate mira. Dok je izraelska delegacija govorila na sudu, skandirali su: „Lažove!”

Upitana šta misli o argumentima Izraela da je kampanja u Gazi bila pitanje samoodbrane, Nen Haidžavi, Palestinka koja je nedavno došla u Holandiju, rekla je: „Kako okupator koji je tlačio ljude 75 godina može reći da je to samoodbrana?“

Izraelske pristalice održale su odvojeno okupljanje članova porodica talaca koje je uzeo Hamas.

Izrael je rekao da se Južnoafrička Republika ponaša kao glasnogovornik Hamasa. Južna Afrika je odbacila tu optužbu.

Otkako su izraelske snage počele svoju ofanzivu, skoro svih 2,3 miliona stanovnika Gaze je bar jednom proterano iz svojih domova, što je dovelo do humanitarne katastrofe.

Međunarodni sud pravde, koji odlučuje o sporovima među narodima, nikada nije presudio da je neka zemlja odgovorna za genocid. Najbliže tome bilo je 2007, kada je presudio da je Srbija "prekršila obavezu da spreči genocid" u masakru više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici u julu 1995. koji su počinile snage bosanskih Srba.