Jesenje boje lišća privlače hiljade turista na sjeveroistok SAD

  • Asošijeted pres

New Hampshire Foliage

Hiljade Amerikanaca, pa i Evropljana, svake jeseni posjećuju sjeveroistok SAD da bi posmatrali promjene na lišću. To je period kada lišće brzo mijenja boje – od crvene, preko narandžaste i bronzane, do smeđe - i krajolik poprima poseban izgled.

Sjeveroistok SAD se još naziva i Nju ingland (u prevodu: nova Engleska), a riječ je o uglavnom ruralnom dijelu zemlje, kojeg karakterišu živopisna i neobična naselja, natkriveni mostovi, jezera i prostrane šume. Sve to ga čini idealnim okruženjem za posmatranje lišća.

Your browser doesn’t support HTML5

Jesen u SAD: Boje lišća privlače turiste

Posmatranje lišća je jedna od najpristupačnijih turističkih stvari koje možete učiniti”, kaže Tedi Vajli, menadžer taverne “Frog Rock” u mjestu Meredit u državi Nju hempšir. “Ne morate biti atletični da biste pješačili, ne morate imati novac da biste posjedovali čamac ili bilo kakav drugi vid opreme. Samo trebate moći ući u vozilo, autobus ili kombi i moći se zaputiti sjevernije.

Vajli je za AP govorio neposredno nakon što su njegovu tavernu preplavili turisti iz Indijane, koji su prethodno išli u obilazak autobusom. Među njima je i Viki Boeš iz grada Fort vejn, koja je doputovala sa sestrama.

Došle smo ovdje na sjeveroistok da vidimo prekrasno lišće i šareno lišće”, kazala je ona, dodajući da ju je impresionirala država Vermont. "Lišće je bilo jako lijepo na planinama jer je sunce juče sijalo".

Jesenje boje na planini Lun, blizu grada Linkoln, u utorak 15. oktobra 2024.

Turisti ove krajeve obilaze specijalnim turama autobusima i vozovima.

Gordon Kohran iz Lejk vjua iz države Ajova rekao je da je u Nju hempširu posjetio ćerku i da je imao „prekrasnu vožnju“ turističkom željeznicom.

Uživali smo. Dolazili smo već ovdje ranije, penjali se na planine i tome slično. I gledali smo lišće kada je imalo dobru boju. Prelijepo je. Nemamo tako nešto u Ajovi”, naveo je Kohran.

U prethodnim godinama, vremenske neprilike – uzrokovane i klimatskim promjenama – remetile su sezonu posmatranja lišća. Između ostalog, globalno zagrijavanje donijelo je sušu zbog koje lišće postaje smeđe i vene prije nego što dosegne svoj šareni vrhunac.

Jesenje boje na planini Lun, blizu grada Linkoln, u utorak 15. oktobra 2024.

Vajli priznaje da nije tip kojeg lišće previše zanima.

Lično, ne. Odrastao sam ovdje, pa mislim da to malo gubi sjaj”, kaže uz smijeh i dodaje da sezona ipak ima svojih trenutaka.

Voziću se negdje oko regije sa jezerima, i odjednom pomislim: 'Znaš šta, postoji razlog zbog kojeg ljudi dolaze ovdje i postoji razlog zašto živim ovdje. Zaista je prilično lijepo”, rekao je Vajli.