Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu: Građani, budite uzbunjivači

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 47 put, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)

Kao i prošle prethodni, i ove subote antivladin protest "Jedan od pet miliona", 47. u Beogradu, bio je posvećen uzbunjivačima.

Skup, pod sloganom "Podrška uzbunjivačima" počeo je okupljanjem na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 sati.

Pročitana je poruka podrške radniku Krušika i uzbunjivaču Aleksandru Obradovića. Okpljeni su potpisivali pismo podrške koje će biti predato Obradoviću, uz obećanje da će izaći iz kućnog pritvora.

Ne propustite: Slučaj uzbunjivača iz Krušika: Gledaj svoja posla, ili gubiš posao i ideš u zatvor

Pre polaska u protesnu šetnju, studetkinja i jedna od organiozatorki protesta, Valentina Reković, čitajući pismo Obradoviću, rekla je da se heroji rađaju u mračnim vremenima i da su to obični ljudi koji se ne mire sa nepravdom i poniženjima, a da je Obradović heroj koji se bori proti "državne marije".

Raković je poručila svim uzbunjivačima da je snaga u solidarnosti.

Prijava uzbunjivača odbijena, pokrenut postupak protiv njih

Okupljenima se obratio bivši policajac Milan Dumanović, protiv koga je podignuta optužnica zbog navodnog odavanja službene tajne i koji je 2016. podneo krivične prijave protiv nadređenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Prijave su se odnosile na njegov i angažman njegovog kolege Mladena Trbovića tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Potočarima kraj Srebrenice.

Ne propustite: Slučaj uzbunjivača iz Krušika suprotan obavezama Srbije na putu ka EU

Te krivične prijave su dobačene, uključujući i onu proiv tadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, za koju je Dumanović rekao da je "generalni sekretar mafije" i da je bila blisko povezana sa "braćom Vučić".

"Moj motiv da tako postupim je zato što želim da budem policajac, a ne da živim na kolenima", rekao je Dumanović.

On se izvinio građanima što "huligani opet imaju službene legitimacije" i podsetio na slučaj Savamala kada je, kako je naveo, na 45. minuta "suspendovana pravna država".

Dumanović je pozvao i druge građane koji imaju saznanja o krivičnim delima i korupciji da se jave i budu uzbunjivači navodeći da je primer Aleksandra Obradovića najsvetliji primer.

"Sad je ipak mnogo lakše, imamo uz nas ove mlade ljude, Srbija se probudila. Moja poruka uzbunjivačima je: ustanite i uzbunite se", poručio je Dumanović.

Ne propustite: BIRN Srbija otkriva detalje hapšenja uzbunjivača iz Krušika

Nakon govora, građani u protestu kenuli su u šetnju od Platoa, preko Trga republike i Terazija ka Predsedništvu, gde su na kratko zastali izvikujući poruke protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kad je kolona stigla do sedišta Radio-televizije Srbije, jedan od organizatora protesta Srđan Marković izjavio je da će studenti čekati kakvu će odluku doneti Rektorat o doktoratu ministra finansija Siniše Malog, da li će "izdati" Univerzitet.

Građani su tu pozvani da budu uzbunjivači, a vrata RTS-a oblepljena su porukama "Krajnje je vreme budite(se) uzbunjivači", uz potpis "Jedan od pet miliona".

Vrata RTS-a oblepljena nalepnicama, toko protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu, 26. oktobra 2019. (Foto: Sonja Gočanin, Radio Slobodna Evropa)

Marković je poručio direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću da profesionalno radi svoj posao, ili se povuče sa tog mesta.

Neki demonstranti nosili su medicinske maske na licima kao simbolični protest protiv zagađenja Beograda.