Kako se izbori u SAD bliže, novinari gledaju kako da ostanu bezbedni

Kamera na predizbornom skupu

Jednog kišnog dana u septembru, grupa novinara okupila se u neupadljivoj poslovnoj zgradi izvan Vašingtona. Neki su bili iskusni novinari, drugi još studenti. Svi su došli sa jednim ciljem: da nauče kako da ostanu bezbedni dok pokrivaju izbore i potencijalne nerede.

U organizaciji Međunarodne ženske medijske fondacije, ili IWMF, obuka je deo nacionalne kampanje za obuku novinara u Sjedinjenim Državama kako da ostanu bezbedni na zadatku, pogotovo kad je u pitanju izveštavanje o predsedničkoj kampanji.

Tokom prošle godine, IWMF je obučio više od 620 novinara u 13 država.

„Ova tura obuka za bezbednost je zaista bila prosvetljenje. Nažalost, ono što čujemo je prilično alarmantno i ne radi se samo o izveštavanju o izborima. Ono što sve više shvatamo je da je bukvalno svaki događaj koji pokrivaju novinari u Americi postao predmet podela, samim tim i opasan", rekla je izvršna direktorka IWMF Eliza Lis Munjoz za Glas Amerike.

Tri puta više novinara je uhapšeno u SAD ove godine u odnosu na prošlu godinu, prema američkoj organizaciji za praćenje slobode medija (U.S. Press Freedom Tracker). Prema podacima ove organizacije, napadnuto je i više novinara.

„Primećujemo da se novinari i dalje svakodnevno bore za osnovno pravo na slobodu medija. Malo je alarmantno“, rekla je Kirstin Mekaden, glavna urednica Tracker-a, za Glas Amerike u Bruklinu.

Mnogi incidenti su se desili tokom propalestinskih protesta. U jednom slučaju, tri fotoreportera su uhapšena u Čikagu u avgustu dok su pratili protest u blizini Demokratske nacionalne konvencije.

Your browser doesn’t support HTML5

Rezajan: Mislim da će sve više novinara biti pod represijom

„Policija misli da imaju ovlašćenja da krše prava novinara. Onda se na kraju to sve pretvori u lavinu. Više agencija za sprovođenje reda još jače počinju da pritiskaju“, rekao je Trevor Tim, izvršni direktor Fondacije za slobodu medija, koja izdaje Tracker.

Iako je sloboda medija često lokalno pitanje, takođe je važno šta predsednički kandidati govore i kako se ophode prema novinarima, kažu mnogi analitičari.

Kampanja bivšeg predsednika Donalda Trampa imala je iste vrste napada na medije koji su postojali dok je bio u Beloj kući, rekli su analitičari za Glas Amerike.

Uoči i tokom Trampovog mandata, Stefani Šugars, viša saradnica Tracker-a, zabeležila je više od 2.000 Trampovih objava protiv medija na tadašnjem Tviteru. Postovi su evoluirali od targetiranja konkretnih novinara, preko novinskih kuća do targetiranja cele medijske industrije.

„Mnogo te retorike i dalje postoji i deo je njegove strategije“, rekla je Šugars.

Ona je dodala da bi Tracker pratio slične anti-medijske postove predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Haris da takve objave postoje. Šugars je upozorila da ne treba da se krivi isključivo Tramp za neprijateljski ambijent sa kojim se suočavaju novinari u SAD, ali, rekla je, on svakako nije pomogao.

„Ako dižete nepoverenje u ove vrste izvora i ohrabrujete svoje pristalice i one koji vas podržavaju, da veruju samo u ono što samo vi kažete, to je odličan način da zadržite čvrstu kontrolu nad onim što je narativ, šta se podrazumeva kao istina i to je neverovatna količina moći“, kaže Šugars.

Novinarka na obuci za bezbednost u Rolinu, Virdžinija, 25. septembar 2024. (Foto: VOA/Cristina Caicedo Smit)

Mekaden se složila.

„Retorika je važna i to je dodavanje ulja na vatru“, rekla je ona.

Kao odgovor na zahtev Glasa Amerike za komentar, Trampova predsednička kampanja je podelila izjavu koju je portparol Republičkog nacionalnog komiteta Tejlor Rodžers ranije dao za konzervativni sajt Daily Caller.

U njemu je Rodžers opisao Trampa kao šampiona slobode govora i rekao da su svi bili bezbedniji dok je predsednik bio Tramp, uključujući i novinare.

Ublažavanje rizika

Neprijateljski ambijent za medije dešava se u trenutku kada je poverenje u medije već na rekordno niskom nivou u SAD, navodi Galup. Napadi ili retorika protiv medija samo pogoršavaju situaciju.

Do sada je Tracker zabeležio samo nekoliko prekršaja direktno vezanih za izbore.

„Istorija nas je naučila da treba da budemo zabrinuti i svesni", rekla je Mekaden i navela pobunu 6. januara u Kapitolu, kada je napadnuto 18 novinara. Možda će biti potrebno nekoliko dana da se potvrde izborni rezultati, dodala je ona.

„I za to vreme će tenzije biti velike. I novinari čiji je posao da prate tako napete događaje takođe su često u opasnosti“, rekla je ona.

Your browser doesn’t support HTML5

Benet: Činjenica - glavni reporterov alat

IWMF obuka o bezbednosti prvobitno je bila za novinare u borbenim zonama i opasnim regionima. Međutim, posle američkih predsedničkih izbora 2016. godine, kada su napadi na medije počeli da rastu, IWMF je shvatio da će i novinari iz SAD imati koristi od njih, prema Munjoz.

Za Dženifer Tomas, profesorku novinarstva na Univerzitetu Hauard u Vašingtonu, obuka joj je ponudila načine da bolje pomogne svojim studentima da ostanu bezbedni.

"Dok sam bila lokalna reporterka, a zatim i na nacionalnom nivou i išla na teren, nismo morali da budemo toliko zabrinuti kada smo izlazili da pokrijemo događaj“, rekla je Tomas, koja je ranije radila na CNN-u.

"Vremena su se promenila".

Tokom obuke, Tomas i ostali su upoznati sa nizom resursa za pitanja kao šti su pokrivanje nereda i hapšenja. Munjoz smatra da će ove informacije postati još važnije za novinare u SAD u godinama koje dolaze.