Linkovi

Rusija zabranila ulazak novinarima velikih američkih medija


Kremlj (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
Kremlj (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova u srijedu je saopštilo da je uvelo zabranu ulaska u Rusiju za 92 američka državljanina, među kojima su novinari, advokati i direktori - kako je saopšteno - ključnih kompanija iz vojne industrije. Kao razlog za zabranu naveden je "rusofobični stav Vašingtona".

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Rusije i SAD od perioda Hladnog rata, podsjeća agencija Rojters. Moskva je u utorak upozorila Zapad da se igra sa vatrom zato što razmatra da dozvoli Ukrajini da zapadnim raketama gađa mete duboko na ruskoj teritoriji.

Na spisku, koji je ministarstvo objavilo na Telegramu, je i 14 zaposlenih u dnevniku Vol strit žurnal, pet novinara Njujork tajmsa i četvoro iz Vašington posta.

Vol strit žurnal, čiji je novinar Evan Gerškovič oslobođen nakon 16 mjeseci u ruskom pritvoru, ocijenio je da je zabrana "smiješna" i da je dio napada na slobodu medija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su meta zabrana urednici i novinari iz "vodećih liberalno-globalističkih publikacija" uključenih u pisanje i objavljivanje "laži" o ruskim oružanim snagama.

Zabrane su, kako je navedeno, odgovor na "rusofobični kurs" Bajdenove administracije koja je uvela sankcije ruskim političarima, poslovnim ljudima, naučnicima i novinarima.

"Podsjećamo aktuelne američke vlasti na neminovnost kazni za neprijateljske akcije, bez obzira na to da li je riječ o direktnom ohrabrivanju (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog i njegovih saučesnika da čine agresiju i izvode terorističke napade, ili pokušajima miješanja u unutrašnja pitanja Ruske Federacije", navodi rusko ministarstvo.

Portparol Vol strit žurnala je u saopštenju poručio da je "Putinov režim apsurdno konzistentan u sveobuhvatnom napadu na slobodu medija i istinu".

"Ovaj smiješni spisak meta nije izuzeće", navodi se u saopštenju.

Njujork tajms i Vašington post nisu odgovorili na zahtjev Rojtersa za komentar.

Na spisku je i nekoliko državnih tužilaca, zaposleni u američkim kompanijama iz odbrambenog sektora i univerzitetski profesori.

XS
SM
MD
LG