Peni Mordant objavila kandidaturu za naslednicu Liz Tras

Peni Mordant, jedna od kandidatkinja za naslednicu premijerke u ostavci Liz Tras (Foto: Reuters/Toby Melville)

Bivša britanska ministarka odbrane Peni Mordant prva je objavila kandidaturu da nasledi britansku premijerku u ostavci Liz Tras.

Kao potencijalni kandidati, za sada, figuriraju bivši predsednik vlade Boris Džonson i nekadašnji ministar finansija Riši Sunak - koji se, za sada, zvanično nisu kandidovali.

Pretendenti na njenu funkciju potrebno je da obezbede stotinu nominacija konzervativnih poslanika do ponedeljka kako bi se kandidovali.

Očekuje se da će pobednik i naslednik Liz Tras, koja se sa funkcije povukla posle samo 45 dana mandata, biti poznati u ponedeljak ili sledećeg petka.

"Mogao bi da izvede takav preokret. Siguran sam da su moje kolege toga svesne. Boris Džonson može da pobedi na sledećim opštim izborima”, izjavio je konzervativni poslanik Pol Bristou za londonski El-Bi-Si, preneo je Rojters.

Međutim, postoji mogućnost da Džonson ne obezbedi dovoljan broj nominacija pošto su njegov trogodišnji mandat obeležili skandali i optužbe za nedolično ponašanje.

Britanske kladionice, javlja Rojters, favorizuju Rišija Sunaka, bivšeg analitičara multinacionalne investicione banke "Goldman saks", koji je ministar finansija postao kada je pandemija kovida 19 stigla do Evrope.

Bio je drugoplasirani, iza premijerke u ostavci Tras, na poslednjim izborima za lidera konzervativaca.

Prema prognozama kladioničara, trećeplasirana je Peni Mordant, bivša ministarka odbrane, popularna među članovima stranke koja je i prilikom izbora Tras bila trećeplasirana.

Ne propustite: Bajden posle ostavke britanske premijerke: Tras je bila dobra partnerka

Prema Rojtersovoj anketi sa konzervativnim poslanicima – Sunak ima 54 pristalica, Džonson 29, a Mordant 16.

Sunak, koji je upozoravao da fiskalni plan koji je predložila premijerka u ostavci preti britanskoj ekonomiji, nepopularan je među delom konzervativaca, pošto je podržao Džonsonov opoziv.

Mordant se u delu britanske javnosti smatra osobom koja se nije kompromitovala u ranijim britanskim administracijama, ali i kadrom koji se radom još nije dovoljno dokazao.

Naredni britanski lider nasleđuje stanje u kom ekonomija klizi ka recesiji i inflaciju koja premašuje deset procenata - zbog čega će milioni biti suočeni sa smanjenjem troškova života.