Peking: SAD da promene stav ili "rizikuju sukob"; Vašington: Ne težimo konfliktu

Kineski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare u Pekingu, 7. marta 2023.

PEKING - SAD bi trebalo da promene svoj „iskrivljeni“ stav prema Kini ili će uslediti sukob i konfrontacija, rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang.

SAD su se angažovale na obuzdavanju Kine, a ne u fer takmičenju zasnovanom na pravilima, rekao je ministar spoljnih poslova, koji je donedavno bio ambasador Kine u Vašingtonu.

„Percepcija SAD o Kini je ozbiljno iskrivljena. Amerika smatra Kinu svojim primarnim rivalom i najznačajnijim geopolitičkim izazovom. I to je kao kada uđete u pogrešan voz".

U reagovanju na izjavu kineskog ministra, iz Bele kuće je saopšteno da Vašington ne želi konflikt i da ne vidi promene u odnosima SAD i Kine.

"Težimo strateškoj konkurenciji sa Kinom, ne konfliktu. Cilj nam je da se takmičimo i da u tome pobedimo, ali apsolutno želimo da se zadržimo na tom nivou", poručio je portpartol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je dodao da SAD poštuju politiku "jedne Kine" i da ne žele promenu statusa kvo kada je reč o Tajvanu. Takođe je pozvao Kinu da ne šalje vojnu pomoć Rusiji da bi je podržala u ratu u Ukrajini.

Odnosi između dve supersile su godinama bili napeti zbog brojnih pitanja, uključujući Tajvan, trgovinu i rat u Ukrajini, ali su se pogoršali prošlog meseca nakon što su SAD oborile balon - za koji tvrde da je kineski špijunski.

Ne propustite: SAD: Kineski balon imao opremu za prikupljanje obaveštajnih signala

SAD kažu da ne traže sukob, ali Ćin smatra da to u praksi znači da Kina ne treba da odgovori na klevete ili napade i da je to "jednostavno nemoguće".

"Ako Amerika ne zakoči i nastavi pogrešnim putem, ne postoje zaštitne ograde koje će sprečiti iskakanje iz šina, što će značiti konflikt i konfrontaciju - i ko će onda snositi katastrofalne posledice?", poručio je kineski šef diplomatije.

Američki zvaničnici često govore o uspostavljanju "zaštitnih ograda" u bilateralnim odnosima, kako bi se sprečilo da tenzije eskaliraju u krize.

Ćin je uporedio kinesko-američko takmičenje sa trkom između dvoje olimpijaca.

„Ako jedna strana, umesto da se fokusira na davanje maksimuma, uvek pokušava da saplete drugu, onda ovo nije fer takmičenje“.

Ne propustite: Hladni rat na dva fronta? Ne hvala, kaže Bajden

Diplomatija "vukova ratnika"

Ćin je na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je ministar govorio o kineskoj diplomatiji "vukova ratnika" usvojenoj 2020.

„Kada šakali i vukovi blokiraju put, a gladni vukovi nas napadaju, kineske diplomate moraju da plešu sa vukovima i štite i brane naš dom i zemlju“, rekao je on.

Ćin je takođe rekao da „nevidljiva ruka“ eskalira rat u Ukrajini „kako bi služila određenim geopolitičkim agendama“, ne precizirajući na koga misli.

On je ponovio poziv Kine na dijalog za okončanje rata.

Ne propustite: Kina kaže da želi ulogu u dostizanju mira u Ukrajini

Kina je prošle godine, pred početak rata u Ukrajini, sklopila partnerstvo bez ograničenja sa Rusijom. Peking je podržao stav Moskve da je NATO kriv za izazivanje rata.

Kina je odbila da osudi invaziju i žestoko je branila svoj stav prema Ukrajini, uprkos kritikama Zapada. Takođe je demantovala optužbe SAD da razmišlja o snabdevanju Rusije oružjem.

Ćin je rekao da Kina mora da unapredi svoje odnose sa Rusijom kako svet postaje turbulentniji. Nije precizirao da li će kineski predsednik Ši Đinping posetiti Rusiju u skorije vreme.