Kineske pande ponovo u Vašingtonu - ali će posetioci moći da ih vide tek u januaru

  • AP

Avion sa pandama iz Kine na aereodromu Dales blizu Vašingtona, 15. oktobar 2024. (AP Photo/Kevin Wolf)

Kineske pande su ponovo stigle u Nacionalni zoološki vrt u Vašingtonu. Skoro godinu dana pošto su tri popularne pande - Meo Šiang, Tian Tian i njihovo mladunče Šiao Kju Ji vraćeni su u Kinu, nove pande stigle su u Ameriku.

Trogodišnje pande Bao Li i Ćing Bao iz Kine su sletele na aerodrom Dales blizu Vašingtona i potom transportovane u Nacionalni zoo vrt.

"Za put su im spakovani kukuruzni hleb, bambus i šargarepe, lekovi i voda", navedeno je u saopštenju kineskog Udruženja za zaštitu divljih životinja.

Pande će biti u karantinu pre nego što posetioci zoo vrta mogu da ih vide. Karantin će trajati najmanje 30 dana, a iz zoo vrta je saopšteno da će pande debitovati u javnosti 24. januara 2025.

Bao Li i Ćing Bao dolaze u Vašington u sklopu desetogodišnjeg ugovora SAD sa kineskim vlastima. Prethodni ugovor je istekao prošle godine i zbog čega su neki bili zabrinuti da će, zbog rastućih diplomatskih tenzija između SAD i Kine, trpeti i krzneni ambasadori prijateljstva.

Međutim, u novembru prošle godine je kineski predsednik Ši Đinping javno rekao da želi da nastavi program razmene pandi. Novi par je ove godine stigao i u zoološki vrt u San Dijegu, a najavljen je dolazak pandi i u San Francisko.

Nacionalni zoo vrt u Vašingtonu nije objavio pod kojim uslovima ponovo dobija pande. Ali, u maju ove godine su objavili da pande ponovo stižu, a u tom promotivnom videu se pojavljuje i prva dama SAD Džil Bajden.

Prethodni ugovori su podrazumevali da kineska vlada dobija milion dolara godišnje od SAD, po pandi. Ako se u međuvremenu rodi i neko mladunče, dogovor je da se ono vrati u Kinu pre nego što napuni 4 godine.

Pande su postale nezavnični simbol Vašingtona. Prvi par stigao je još 1972. godine, posle istorijske posete tadašnjeg predsednka Ričarda Niksona Kini.