U Srbiji ponovo više od stotinu zaraženih, epidemiolozi zabrinuti zbog žurki

Nošenje maski na otvorenom obavezno je samo tamo gde nije moguće održati distancu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 102 slučaja zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, prema zvaničnim podacima, umrle su 763 osobe.

Broj hospitalizovanih porastao je na 315, a na respiratorima je 20 pacijenata.

Treći talas koronavirusa je u toku, što potvrđuje povećanje broja obolelih, ocenio je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i istakao da ga "zabrinjavaju žurke po splavovima i kafićima".

"Treba pojačati pažnju, pritisak prema građanima u smislu boljeg obaveštavanja, a onda primeniti i mere koje su predviđene zakonom. Ovde moramo biti svesni, treći talas je u toku. Ne da ga očekujemo, nego je on već krenuo", rekao je Tiodorović za RTS.

Proteklih dana registruje se više od stotinu obolelih na dnevnom nivou, a raste i broj hospitalizovanih.

"Mi smo mislili da pre svega utiču studenti, dakle početak godine, srednjoškolci takođe, a moram reći da i veliki kolektivi kao na primer "Jura" već počinju da pokazuju karakteristike ponovnog pojavljivanja bolesti...Mislim da svi moramo da uradimo više na tome da se u velikim kolektivima ne širi infekcija", rekao je član Kriznog štaba.

Ne propustite: Tepavčević: Virus kao šumski požar

U Srbiji je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom gde se ne može održati distanca, okupljanja u zatvorenom ograničena su na 30 ljudi osim u ustanovama kulture, građani koji dolaze iz inostranstva su pod pojačanim nadzorom, a radno vreme ugostiteljskih objekata je nedavno skraćeno do 23h.

Prema podacima Kriznog štaba, najveći broj zaraženih je u Beogradu. Tiodorović priznaje da u pojedinim gradovima postoje problemi u kontrolisanju poštovanja mera i ponašanju određenih grupa ljudi.

"Po informacijama koje dobijamo, ima se utisak da se u najvećim gradovima, pre svega u Beogradu, taj problem veoma prisutan. Pre svega, ponašanje jednog dela stanovništva i kontrola sprovođenja mera. Evo, u Nišu, može se reći da ove dve večeri da nikoga skoro kasno uveče nije bilo u kafićima, čak i na keju gde su mladi išli, možda zbog toga što je hladnije".

Rekao je da ga posebno zabrinjavaju žurke na splavovima i u kafićima.

"Gde dolaze pevačice i pevači, verujem da je njima potrebno da se promovišu, vide, čuju, a sve se to može organizovati u ustanovama kulture uz poštovanje mera, i onda na tim žurkama dolazi do većeg zaražavanja mladih. Ovih nekoliko dana, dominira struktura od 20 do 40 godina, to govori dovoljno o kome se radi".

Na pitanje kako kontrolisati privatne proslave, Tiodorović je rekao da se one moraju odvijati, ali da se moraju primenjivati mere i da to važi i za slave.

"U kontroli objekata u Beogradu 22 prekršaja"

U Beogradu je tokom vikenda kontolirsan rad 139 ugostiteljskih i 24 trgovinska objekta i u 22 su ustanovljeni prekršaji, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je za TV Prva napomenuo da je sanitarna inspekcija zabranila rad u tri objekta.

On je podsetio da je suština u poštovanju mera, posebno nošenju maske, držanju distance, a sa hladnim vremenom i provetravanje prostorija postaje sve važnije.