U skladu sa očekivanim, rast broj obolelih - 245, preminula jedna osoba

Arhiva, ilustracija - Prazan bolnički krevet tokom planetarne borbe protiv pandemije koronavirusa.

U poslednja 24 sata, do srede do 15 sati, u Srbiji je potvrđeno 245 novoobolelih od koronavirusa od 6.428 testiranih, a jedna osoba je preminula, saopštio je danas Krizni štab.

U bolnici se nalazi 351 pacijent, a 22 su na respiratorima. Do sada je evidentiran 35.251 slučaj zaraze koronom, umrlo je 768 osoba, procenat smrtnosti je 21,18 odsto, a ukupno su urađena 1.213.404 testa.

Kon najavio porast broja obolelih, mere bi trebalo da uspore i širenje gripa

Član Kriznog štaba epidemilog Predrag Kon izjavio je da će se porast broja obolelih u Beogradu videti tokom ove nedelje i da misli da će ukupan broj zaraženih u celoj Srbiji sigurno biti trocifren.

"Mislim da će biti oko 200 inficiranih dnevno, možda nekim danima i pređe broj. Pratićemo situaciju i gledaćemo da virus što je moguće više usporimo", rekao je Kon za Politiku od srede.

Ne propustite: Raste broj obolelih u Srbiji, ali prelazak na onlajn nastavu još "nije neophodan"

Kon je ocenio da je jedan deo građana - između 15 i 20 odsto - već preležao koronu i da određeni imunitet već postoji, ali da bi proceat trebalo izmeriti.

"Zahvaljujući tome situacija je povoljnija nego onda kada je sve počelo. Imamo sada i mnogo više svesti među ljudima, pa se prenošenje virusa usporava, ali je to, ipak, nedovoljno da se zaustavi porast obolelih. Problem je što imamo dosta kršenja mera", rekao je Kon.

Ne propustite: U Srbiji sledi povećanje broja zaraženih, moguće zatvaranje škola

U drugoj nedelji oktobra beleži se više nego upola manje obolelih od akutnih respiratornih infekcija u odnosu isti period prošle godine, rekao je Kon.

"Tada smo imali više od 15.300 obolelih, a sada 7.032. Siguran sam da će mere dovesti i do usporavanja gripa kada se bude pojavio", naveo je Kon.