NATO šalje dodatne snage na Kosovo

Američki vojnici u sastavu KFOR-a u blizini sela Leposavić na severu Kosova, u avgustu 2022. (Foto: AP/Bojan Slavkovic)

Savet NATO odobrio je u petak “dodatne snage zbog trenutne situacije” na Kosovu, ali nije precizirano koliko i iz kojih država.

"Uvek ćemo preuzimati sve neophodne mere da održimo sigurnost i obezbedimo slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO posle sastanka.

U napadu grupe naoružanih Srba u nedelju u selu Banjska, ubijeni su jedan kosovski policajac, kao i trojica napadača. Kosovske vlasti su kao organizatora napada označile Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste, koji je danas i preuzeo odgovornost, ali je negirao učešće zvaničnog Beograda.

Snage NATO čine misiju KFOR-a na Kosovu, a prema podacima objavljenim na sajtu organizacije u junu, imale su oko 4.200 vojnika.

Ne propustite: Radoičić preuzeo odgovornost za napad, Kurti tvrdi: Srbija želi da vrati sat za 30 godina

NATO je pozvao sve strane na hitnu deeskalaciju i Beograd i Prištinu da se vrate dijalogu pod posredstvom EU, kao jedinom načinu rešavanja problema, i da nađu rešenja koja poštuju prava svih zajednica. To je ključ za trajnu sigurnost na Kosovu i stabilnost regiona, navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO.

"Misija KFOR uvek će preuzimati sve neophodne mere da održi sigurnost i obezbedu slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je još od maja pojačano prisustvo i spremnost KFOR-a na Kosovu.

"Uvek ćemo raditi na tome da naš komandant ima resurse i fleksibilnost koja je potrebna da bi KFOR ispunio svoj mandat. Spremni smo i za dalje promene u delovanju KFOR, ako bude potrebno. KFOR koordinira blisko sa svim stranama u Beogradu i Prištini, kao i sa misijom EULEX, OEBS, Misijom UN na Kosovu i sa diplomatskom zajednicom".

Nekoliko sati posle sastanka u Briselu, britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je prebacila komandovanje jednog bataljona vojske u nadležnost NATO kako bi pružili podršku na Kosovu i Metohiji, ukoliko je potrebno, prenela je agencija Rojters.

"Zbog trenutne situacije na Kosovu, prebacili smo komandovanje Prvim bataljonom Kraljevskog puka princeze Velsa, koji je rezervna snaga za KFOR, u nadležnost NATO-a kako bi pružio podršku, ukoliko je potrebno", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.