Povratak Srba u gradove - nova inicijativa kosovskog ministarstva

Your browser doesn’t support HTML5

"Urbani povratak" - plan za povratak srpske zajednice u kosovske gradove

Ministarstvo za zajednice i povratak u 2022. godini, dok je na čelu ministarstva bio Goran Rakić, nije sagradilo nijednu kuću za povratnike, a kapitalne investicije u iznosu od million evra i besplatne subvencije od 250 000 evra bespovratno su otišle u suficit, rekao je novoimenovani ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić.

Govoreći o dostignućima rada Ministarstva za zajednice i povratak u 2022. godini, ministar Nenad Rašić rekao je da ne postoji mnogo urađenih stvari kojima ovo ministarstvo „može da se diči“ s obzirom da, kako kaže, zajednice nisu dobile investicije koje im sa pravom pripadaju.

Ne propustite: Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama

"Nijedna kuća za povratnike nije napravljena od strane ministarstva u ovoj godini. Nažalost, milion evra iz kapitalnih investicija je bespovratno otišlo u suficit, a od ukupno 300 000 evra subvencija koje su bile predviđene budžetom čak 250 000 je takođe otišlo u suficit”, rekao je Rašić.

Goran Rakić i Srpska lista nisu se oglašavali o tvrdnjama kosovskog ministra Rašića.

On je govorio i o budućim planovima ministarstva koje predvodi.

Za mene urbani povratak ne znači kupiti ili napraviti neki stan u gradu i kažete porodici - evo vidite, imate tamo povratak. Ne, urbani povratak znači mnogo više od toga, znači povratak ne samo u gradove, nego povratak u institucije grada, povratak u domove zdravlja, bolnice, povratak u službe. Što znači da je ovo po meni jedan dostižan cilj, ali će sigurno imati mnogo prepreka na tom putu", rekao je on.

Rašić je naveo i da je o povratku Srba u gradove razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, za šta je kako je rekao dobio njegovu podršku.

Razgovarali smo o tome. Bila je jedna od tema. Sa istim onim entuzijazmom i on je to želeo da se desi i da radimo na tome. S tim što sam naravno ja oprezan u smislu da to treba da ide nekim laganijim tempom”, rekao je Rašić.

Ne propustite: Mijačić: Poslednji potezi Beograda i Prištine nemaju upotrebnu vrednost

Ministarstvo za zajednice i povratak, koje je uspostavljeno 2005, prema rečima Rašića nema tačan podatak koliko se raseljenih Srba vratilo na Kosovo jer, kako kaže, ne postoji data baza sa podacima.

Rašić navodi da, po njegovim saznanjima, trenutno ima oko 200 zahteva za povratak.