Svećlja: Sajber prostor predstavlja opasnost sa kojim se Kosovo suočava

Dritan Abazović i Dželjalj Svećlja na konferenciji u Prištini (Foto: Budimir Ničić)

U Prištini je danas u organizaciji Albanske sajber asocijacije održana osma po redu konferencija o sajber bezbednosti i privatnosti na Zapadnom Balkanu ‚‚Cyber ZERO“ koja je okupila stručnjake iz ove oblasti, predstavnike Vlade, kao i pojedince iz privatnog sektora.

Ministar unutršanjih poslova Kosova Dželjal Svećlja koji je bio jedan od učesnika ove konferencije istakao je da su ovakvi događaji veoma bitni za nacionalnu bezbednost i održivost javnog sektora.

Svećlja se osvrnuo i na to da sajber prostor predstavlja opasnost sa kojim se Kosovo suočava od kriminalnih grupa i državnih aktera koji imaju za cilj finansijsku korist i destabilizaciju, te da nedavni hakerski napadi na veb stranicu švedske Vlade i sajber napadi na Ukrajnu pokazuju moć koju imaju.

‚‚Samo pre dva meseca ruski hakeri su napali veb stranicu Švedske vlade. To je pogodilo 120 državnih kancelarija i to je upravo bilo dok se Švedska pripremala za učlanjenje u NATO. Pre mesec dana grupe za koje se sumnja da su sponzorisane od Irana napale su statistički institut u Albaniji oštetivši tako podatke Instituta. Primeri kao ovaj i primer ruskog sajber napad nad Ukrajnom pre i tokom ruske agresije pokazuju moć uticaja koji ovi napadi imaju“, rekao je Svećlja.

Ne propustite: Kurti: EU i NATO treba prema Srbiji da primene isti pristup kao prema Rusiji

Svećlja je rekao da je misija Kosova da stvori jednu sajber sredinu gde će svi biti bezbedni.

‚‚Ova vizija je predstavljena putem nacionalne strategije za sajber bezbednost 2023-27. Ova strategija se fokusira na izgradnju zakonskih i instucionalnih kapaciteta u promovisanju razvoja i podizanju svesti privatnog sektora, razvoju kapaciteta i unapređanju istražnih aktivnosti u oblasti sajber bezbednosti“, rekao je Svećlja.

Na konferenciji je učestvovao i bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović koji se osvrnuo na hakerske napade koje je ova država doživela 2022.

‚‚Nažalost Crna Gora je doživela veliki napad u avgustu 2022, koji se ponovio u septembru iste godine. U tom trenutku 1000 dokumenata je preneto, blokirane su brojne angencije i svaki tender koji je bio u tom trenutku u toku bio je prekinut i u tom trenutku smo shvatili da se moderni napadi sprovode putem digitalizacije. Ovakve konferencije kao ova danas koja je organizovana u Prištini daće veliki doprinos za unapređenje zaštite u ovoj oblasti“, rekao je Abazović.

Abrazović je istakao da je hakerska bezbednost bila na jako niskom nivou u vreme ovog napada, ali i da je sada taj nivo bezbednosti mnogo veći.

‚‚Ubeđen sam da smo u tom trenutku, na skali od 1 do 10, imali bezbednost 1 ili 2, što se tiče sajber bezbednosti. Smatram da je sada na nekom nivou 4 ili 5 i postoji jedan veliki prostor za unapređenje“, naveo je Abazović.

Stručnjak u oblasti sajber bezbednosti iz Osla Kamer Viši naveo je da po svetskim izveštajima sajber opasnost zauzima četvrto mesto, dok su dezinformacije i loše informisanje na prvom mestu.

‚‚U poslednje dve godine puno napada se dogodilo i ovde. Možemo postaviti pitanje zašto se događaju ovi sajber napadi? Da li je hakovanje toliko profitabilan biznis? Imamo fotografiju gde najviši traženi kriminalac sajber kriminala koji je u Moskvi prijateljski razgovara sa policajcem. Ali zašto se to događa? Zato što je u Rusiji hakovanje legalni biznis dok ne hakujete nekoga u Rusiji. A ako nekog hakujete van Rusije onda je to u redu“, rekao je Viši.

Osma po redu konferencija o sajber bezbednosti i privatnosti ‚‚Cyber ZERO“ imala je za cilj da podigne svest o sve većoj važnosti zaštite digitalnih informacija i privatnosti u savremenom društvu. Konferenciji je prisustvovalo oko 1.000 učesnika sa Kosova, iz Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i drugih država.