Masterkard: Veća potrošnja tokom praznične sezone u SAD, cveta onlajn trgovina

Elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije kovida 19 u promenama kupovnih navika građana. (Foto: REUTERS/Jim Bourg)

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama povećana je za 8,5% tokom tekuće praznične sezone za koju se računa da je počela 1. novembra, zahvaljujući korišćenju usluga elektronske trgovine, navedeno je u izveštaju međunarodne kompanije Mastercard.

Prema istom izvoru, elektronsko trgovanje povećano je za 11 procenata tokom perioda praznične kupovine što je, kako je ukazano, još jednom istaklo ulogu pandemije kovida 19 u promenama kupovnih navika građana.

Ne propustite: Koliko je Kovid 19 trajno promenio kako ljudi kupuju i žive?

Takođe, primećeno je da su kupci u nabavku požurili usled zabrinutosti u vezi sa lancem snabdevanja pošto se broj novih slučajeva kovida povećao, što je uticalo na to da prodaja licem u lice doživi skok od 8,1 odsto u poređenju sa 2020. godinom.

Kupci su nastojali da nabave poklone pre navale na maloprodaju, svesni priča koje su se odnosile na lance snadbevanja i neizvesnostima u vezi sa ponudom radne snage – koristeći se onlajn uslugama i odlazeći u prodavnice”, saopštio je viši savetnik kompanije Masterkard Stiv Sadov.

Najznačajniji porast zabeležen je u prodaji nakita i elektronike. U odnosu na 2020. kupovina nakita veća je za 32 odsto, a elektronike za 16,2 procenta.

Ne propustite: Bajden: Administracija rešava probleme snadbevanja, transporta i jača konkurentnost

Praznična prodaja elektronskim putem činila je 20,9% ukupne maloprodaje 2020, pokazuju podaci koje je objavio Masterkard, napominjući da se rast nastavlja jer je potrošačima komfornije da iz svojih domova pretražuju proizvode za čiju su kupovinu zainteresovani.