Hibridni rat i ruske snage unutar granica povećavaju zabrinutost u Moldaviji

  • Karla Bab

Novinarka Glasa Amerike, Karla Bab, posetila je Moldaviju.

Dok ruske snage napadaju širom suverene teritorije Ukrajine, susedna Moldavija se našla u unakrsnoj vatri.

“U početku smo imali nekoliko kršenja našeg vazdušnog prostora. Nažalost, imamo čak i neke ostatke projektila koji su pali na našu teritoriju", rakao je za Glas Amerike ministar odbrane Moldavije Anatolie Nosati.

Međutim, moldavski ministar odbrane i drugi visoki vojni lideri rekli su za Glas Amerike da se, uprkos ratu na istoku, najhitnije bezbednosno pitanje već nalazi unutar granica Moldavije.

Sergiu Cirimpei, zamenik načelnika generalštaba Moldavije kaže da "najveća pretnja dolazi od Pridnjestrovlja i ruskih elemenata koji su tamo."

Odsečen rekom Dnjestar, Pridnjestrovlje je separatistički region koji podržava Rusija. Oko 1.500 ruskih vojnika je još uvek tamo. Naišli smo na neke od njih dok smo prelazili reku.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldavija se suočava sa ruskim trupama na svojoj teritoriji


Zbog naše bezbednosti, i da bi se sprečio još jedan napeti kontakt sa ruskim trupama, pripadnici moldavske granične bezbednosti na pridnjestrovskoj strani pratili su ekipu Glasa Amerike bez incidenta dok smo prelazili reku u pravcu Kišinjeva.

Rusija je obećala da će povući svoje trupe iz Moldavije na osnovu međunarodnih sporazuma potpisanih 1994 i 1999. Ali Moskva nikada nije ispunila svoja obećanja.

Ministar unutrašnjih poslova Moldavije, Adrian Efros ističe da je to je veliko bezbednosno pitanje. "Imamo te trupe na našoj teritoriji i imamo rat blizu naših granica. Bezbednosna situacija je veoma osetljiva, da tako kažemo, u Moldaviji."

Bezbednosni izazovi su tu, dok je Evropska komisija 8. novembra preporučila otvaranje pregovora za pridruživanje Moldavije i Ukrajine EU.

Zvanični Kišinjev kaže da, dok Moskva koristi svoj vojni arsenal za napad na Kijev, Kremlj koristi svako sredstvo koje nije vojno da poremeti zapadne težnje Moldavije.

Tenzije između Rusije i Moldavije su naglo povećane. Tokom leta, Kišinjev je izbacio 45 diplomata i osoblja iz ruske ambasade zbog neprijateljskog delovanja. Moldavija je više puta optužila Rusiju za hibridno ratovanje.

“Ne radi se o optužbama. Mi možemo da osetimo efekte tog hibridnog rata svakog dana. Tokom zime ovde, kada su prekinuli snabdevanje gasom. Kada su bombardovali kritičnu infrastrukturu Ukrajine, to je direktno povezano sa našom infrastrukturom, tako da i ovde imamo nestanke struje", kaže ministar odbrane.

Ministar unutrašnjih poslova dodaje da se radi i o ometanju njihovog informacionog prostora.

“Oni čine ovaj hibridni rat intenzivnijim, sa više dezinformacija, sa više sajber napada. Pokušavaju da stvore napetost između različitih delova Moldavije, da stvore tenzije iznutra", kaže Efros.

Your browser doesn’t support HTML5

Moldavija obnavlja svoju vojsku zbog ruske invazije na Ukrajinu

Neki Moldavci, posebno oni koji su povezani sa Ukrajinom, kažu da su prošle zime energetsku krizu i povećanje inflacije doživeli kao najveće priznanje.

Tudor Arnaut iz Organizacije "Moldavija za mir", objašnjava da je "bilo skuplje, ali da je bolje platiti više novca za gorivo, nego platiti kriminalni režim koji ubija ljude."

Međutim, u zemlji u kojoj je Rusija istorijski imala uticaj, ne slažu se svi sa novim stavom Moldavije.

Na pitanje Glasa Amerike da li ljudi podržavaju reforme, ministar odbrane Moldavije je rekao da je “na žalost, društvo još uvek podeljeno."

Američki ambasador Kent Logsdon kaže da Moldavija doživljava istorijski trenutak.

“Ako razmislite o svim zemljama oko Moldavije, koje gledaju na zapad, te zemlje su se pridružile NATO-u. Pridružile su se EU. Moldavija kao da je propustila autobus. Videli su kako prolazi pored njih i misle da im je sada šansa", ističe Logsdon.

Moldavija se sada smatra vodećim kandidatom za članstvo u EU, a pregovori bi trebalo da počnu kasnije ove godine.