Moldavija: Građani se obučavali u Rusiji, Srbiji i BiH da izazivaju nerede

ARHIVA - Zastave Moldavije i Evropske unije na zgradi vlade u Kišnjevu (Foto: AP/Vadim Ghirda)

Moldavska policija saopštila je u četvrtak da je razotkrila program u okviru kojeg su se stotine državljana Moldavije obučavali u Rusiji da izazivaju nerede i građanske nemire. To je najnovija u nizu optužbi za miješanje uoči izbora u nedelju.

Pojedini građani, kako je saopšteno, obučavani su na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Glas Amerike se povodom navoda moldavskih vlasti obratio Vladi Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova, od kojih iščekuje odgovor.

Moldavska policija je ranije ovog mjeseca saopštila da su kriminalne grupe, koje podržava Rusija, podmićivale birače i planirale da poremete predsjedničke izbore ovog vikenda, kao i referendum o aspiracijama zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Postojao je i plan da se zauzmu državne zgrade.

Rusija, koja optužuje prozapadnu vladu da postiče "rusofobiju", odbacuje optužbe da se miješa u unutrašnja pitanja Moldavije, nakon što je ta zemlja ubrzala napore da izađe iz ruske orbite posle invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Ne propustite: Predsjednica Moldavije: Rusija planira obaranje vlade, umiješani i državljani Crne Gore i Srbije

Policija u Moldaviji saopštila je na konferenciji za novinare da se vjeruje da je grupa povezana sa odbjeglim biznismenom bliskim Kremlju, Ilanom Šorom, organizovala obuku za izazivanje nemira.

"Kancelarija tužioca za borbu protiv korupcije trenutno sprovodi istragu nekoliko krivičnih slučajeva povezanih sa pripremom masovnih nemira u interesu kriminalne zajednice", rekao je tužilac Viktor Furtuna.

Šor, kojem su uvedene američke sankcije zbog navodnog miješanja u izbore u ime Rusije, odbacio je optužbe, kao i navode da je politički saveznik Rusije.

Vlasti navode da su građani od juna odvođeni na obuku u Rusiju, u grupama od oko 20 osoba. Više od 300 mladih iz Moldavije nedavno je posjetilo Rusiju. Naveli su da namjeravaju da prisustvuju kulturnim događajima, ali su posjetili kampove gdje su dobili instrukcije za nerede u Moldaviji, rekao je šef policije Viorel Černauțean.

Neki su obučavani u kampovima povezanim sa privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine i Srbije, rekao je Černauțean.

Dodao je da je privedeno četvoro državljana Moldavije koji su učestvovali u programu obuke.

Zvaničnici su naveli da mogu da daju samo ograničene informacije zato što je istraga u toku. Policija je navela da ima dokaze da je kriminalna grupa povezana sa Šorovom strankom, koja je zabranjena.

Šor je ove godine nudio da plati ljudima da glasaju "NE" na referendumu i da podrže rivala predsjednice Maje Sandu.