Njemac star 98 godina optužen kao saučesnik u ubistvima u nacističkom logoru

  • Asošijeted pres

Vijenci postavljeni na memorijalnom zidu nacističkog koncentracionog logora Sašenhausen, postavljeni 18. aprila 2023. godine. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Muškarac star 98 godina optužen je u Njemačkoj da je bio saučesnik u ubistvima kao stražar u nacističkom koncentracionom logoru Sašenhausen između 1943. i 1945. godine, saopštili su tužioci.

Njemački državljanin, stanovnik okruga Majn-Kinzig u blizini Frankfurta, optužen je da je "podržao okrutno i zlonamjerno ubistvo hiljada zatvorenika kao pripadnik SS straže", navodi se u saopštenju tužilaštva u Gizenu. Ime osumnjičenog nije objavljeno.

On se tereti po više od 3.300 tačaka optužnice za saučesništvo u ubistvima između jula 1943. i februara 1945. Optužnica je podignuta u državnom sudu u Hanau, koji će sada morati da odluči da li će predmet poslati na suđenje. Ako bude tako, osumnjičenom će se suditi po zakonu o maloljetnicima, uzimajući u obzir njegovu starost u vrijeme navodnih zločina.

Tužioci su naveli da je izvještaj psihijatrijskog vještaka prošlog oktobra utvrdio da je osumnjičeni sposoban da mu se sudi barem na ograničenoj osnovi.

Ne propustite: Sjedinjene Države deportovale Nemačkoj bivšeg čuvara koncentracionog logora

Njemački tužioci pokrenuli su nekoliko slučajeva pod presedanom postavljenim u proteklih nekoliko godina, koji omogućava da se ljudi koji su pomogli funkcionisanju nacističkog logora procesuiraju kao saučesnici u ubistvima, bez direktnih dokaza da su učestvovali u konkretnom ubistvu.

Prema njemačkim zakonima, optužbe za ubistvo i saučesništvo u ubistvu ne zastarevaju.

U Sašenhausenu, sjeverno od Berlina, bilo je zatvoreno više od 200.000 ljudi. Desetine hiljada su umrle od gladi, bolesti, prisilnog rada i drugih uzroka, kao i kroz medicinske eksperimente i sistematske SS operacije istrebljenja - pucnjavama, vješanjima i u gasnim komorama.

Precizni brojevi ubijenih variraju. Najviše procjene govore o oko 100.000 ljudi, ali naučnici sugerišu da su brojke od 40.000 do 50.000 vjerovatno tačnije.