Obalska straža SAD istražuje slučaj Titan, bivši direktor bio pod pritiskom da što pre napravi podmornicu

  • AP

Podmornica Titan

Među poslednjim rečima koje su čule od posade eksperimentalne podmornice koja se uputila ka olupini Titanika bile su „ovde je sve u redu“, prema vizuelnoj rekonstrukciji zarona Titana pre nego što je implodirao, kada je stradalo svih petoro na brodu.

Američka obalska straža predstavila je animaciju prvog dana, kako se očekuje, dvonedeljnog saslušanja o uzrocima eksplozije. Posada na Titanu komunicirala je tekstualnim porukama sa osobljem na brodu za podršku Polar Prince, prema prezentaciji. Posada je izgubila kontakt nakon razmene tekstova o dubini i težini podmornice dok se spuštala.

Matični brod Polar Prince je zatim ponovo slao poruke sa pitanjem da li Titan još može da vidi brod na svom displeju. Jedan od Titanovih poslednjih odgovora, koji je postao sve manje vidljiv dok se spuštao, bio je: „Ovde je sve u redu“.

Titan je implodirao 18. juna 2023. godine, što je pokrenulo debatu u celom svetu o budućnosti privatnog podvodnog istraživanja. Podmornica je mogla biti izložena nečemu dok je bila u skladištu sedam meseci 2022. i 2023. godine, rekli su predstavnici Obalske straže. Trup nikada nije pregledala bilo koja treća strana, što je standardna procedura, prema rečima zvaničnika Obalske straže.

Prvi svedok saslušanja, bivši direktor proizvodnje OceanGate, Toni Nisen, svedočio je da je osećao da ga požuruju da počne da pravi podmornicu dok je bio u kompaniji. Na pitanje da li je postojao pritisak da se Titan što pre spusti u vodu, odgovorio je: „100%.“

Pomorski odbor je takođe pitao Nisena da li smatra da je pritisak ugrozio odluke o bezbednosti i testiranje. Posle duge pauze, odgovorio je: „Ne. ... Na to je pitanje teško odgovoriti, jer s obzirom na beskonačno vreme i beskonačan budžet, mogli biste da radite beskonačno testiranje.”

Nisen je takođe dodao da je Titana udario grom tokom probne misije 2018. godine i da je to moglo da ugrozi podmornicu. Rekao je da je otpušten 2019. godine, iste godine kada nije dozvolio da podmornica ode na Titanik. Naveo je da je obavestio Stoktona Raša da Titan „ne radi onako kako bismo mi hteli“.

Bivši direktor rekao je da je podmornica kasnije prošla kroz druge testove i prilagođavanja pre nego što je kasnije zaronila ka Titaniku. Međutim, rekao je da ne veruje operativnom osoblju i svedočio je da je, kada ga je Stokton zamolio da upravlja podmornicom, odgovorio: "Ne ulazim tamo".

Your browser doesn’t support HTML5

Tragični kraj podmornice Titan

Sa Rašom je znalo biti teško raditi i često je bio veoma zabrinut zbog troškova i rasporeda projekata, između ostalog, svedočio je Nisen. Rekao je da se Raš borio za ono što želi, što se često menjalo iz dana u dan. Dodao je da je pokušao da svoje sukobe sa Rašom drži iza zatvorenih vrata kako drugi u kompaniji ne bi bili svesni.

„Većina ljudi bi mu na kraju popustila“, rekao je on.

Istražni odbor marinaca je najviše telo za istrage o žrtvama u moru koju sprovodi Obalska straža. Kada se saslušanje završi, preporuke će biti dostavljene komandantu Obalske straže. Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja takođe vodi istragu.

„Nema reči kojima bi se ublažio gubitak koji su pretrpele porodice pogođene ovim tragičnim incidentom, ali nadamo se da će ovo saslušanje pomoći da se rasvetli uzrok tragedije i spreči da se nešto slično ponovi“, rekao je Džejson Nojbauer iz Kancelarije za istrage obalske straže, koji je vodio saslušanje.

Predviđeno je da govore i bivši finansijski direktor kompanije, Boni Karl i bivši izvođač radova Tim Keterson. Neki ključni predstavnici OceanGate nisu povani da svedoče. Među njima je i Rašova udovica, Vendi Raš, koja je bila direktorka komunikacija kompanije.

Obalska straža ne komentariše razloge što nije pozvala određene osobe na saslušanje tokom istrage koja je u toku, rekla je Melisa Lik, portparolka Obalske straže. Ona je dodala da je uobičajeno da Istražni odbor marinaca održi više ročišta ili uvodi dodatne izjave svedoka za komplikovane slučajeve.

Predviđeno da se kasnije na saslušanju pojave suosnivač OceanGate Đulermo Sonlajn, bivši operativni direktor Dejvid Lohbridž i bivši direktor zadužen za nauku Stiven Ros, prema listi koju je sastavila Obalska straža. Očekuje se da će svedočiti i brojni službenici straže, naučnici, vladini i industrijski zvaničnici.

Američka obalska straža pozvala je svedoke koji nisu bili državni službenici, rekla je Lik. OceanGate trenutno nema zaposlene sa punim radnim vremenom, ali će ih tokom saslušanja zastupati advokat, navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija je u potpunosti sarađivala sa istragama Obalske straže i Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja od njihovog početka, navodi se u saopštenju.