Linkovi

Zašto je potraga za podmornicom toliko kompleksna i koji su glavni izazovi?


Trenutak pred zaron podmornice Titan, 18. jun 2023.
Trenutak pred zaron podmornice Titan, 18. jun 2023.

I dalje traje kompleksna potraga za turističkom podmornicom Titan koja je nestala u severnom Atlantiku, sa petoro putnika. Spasioci se trkaju sa vremenom jer će zalihe kiseonika u podmornici nestati u četvrtak ujutru.

Poslednje vesti su da je kanadska letelica registrovala podvodnu buku u tokom potrage za podmornicom, saopštila je američka Obalska straža. To je navelo timove za potragu da promene lokaciju i istraže poreklo buke, navodi se u objavi Obalske straže.

Za sada nisu detaljnije opisani priroda ili obim zvukova koji su detektovani, niti kako su registrovani.

Prethodno su Si-En-En i magazin Roling stoun, pozivajući se na interne komunikacije američkih vlasti, izvestili da je kanadski avion u intervalima od 30 minuta registrovali zvuke nalik na udaranje u području pretrage.

Titan može da ostane pod vodom 96 sati, što ostavlja ljudima u plovilu vremena do četvrtka ujutru, kada će ostati bez kiseonika. Kanadska vojska ispustila je sonare da uhvate neki zvuk koji bi mogao da dođe sa Titana, ali za sada nema rezultata.

Podmornica je spolja zatvorena šrafovima, što znači da je ljudima koji su u njoj potrebna pomoć da izađu, čak i ako isplove na površinu.

U potragu je uključeno i komercijalno plovilo bez posade koje može da roni u dubinama, naveo je kapetan Američke obalske straže Džejmi Frederik.

Frederik je rekao da su američke i kanadske letelice pretražile gotovo 20.000 kvadratnih kilometara otvorenog mora, što je područje veće od američke države Konektikat.

Potrazi će se u sredu uveče po lokalnom vremenu, na molbu Američke mornarice, pridružiti i francuski brod za istraživanje mora, koji nosi robota koji može da zaroni duboko, saopštio je institut Infremer.

Situaciju "pomno prati" i predsednik Džo Bajden, dok je američka mornarica spremna da pomogne, ako to bude potrebno, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Koji su glavni izazovi u potrazi?

Spasioci pretražuju područje okeana veličine polovine teritorije Belgije i traže podmornicu koja može biti ili negde na površini ili na dnu okeana.

Ako je podmornica na dnu, eksperti kažu da će spasavanje biti gotovo nemoguće. Olupina Titanika se nalazi na oko 3,8 kilometara, a podmornica je izgubila kontakt negde na polovini puta ka olupini.

"Tamo je mrkli mrak i ledeno je. Dno okeana je valovito i blatnjavo, ne vidi se prst pred nosom", kaže Tim Maltin, ekspert za potonuće i olupinu Titanika.

Ako se podmornica nalazi na dnu okeana, eksperti kažu da će biti teško da je izvuče druga podmornica, jer samo nekoliko njih može da dosegne dubinu na kojoj se nalazi olupina Titanika.

Međutim, sve i da nađu takvu podmornicu, ona nema snagu da "šlepuje" drugu na površinu.

Takođe, samo dno okeana je velika nepoznaniza za naučnike.

"Znamo mnogo više o površini meseca, nego dnu okeana, jer ga još nismo istražili", kaže geolog sa Džejmi Pringl sa britanskog Univerziteta Kil.

Ako se podmornica nalazi na površini okeana, to je kao da se traži igla u plastu sena, kažu eksperti. Plovilo veličine kombija biće još teže opaziti ako je do pola u vodi. Takođe, područje pretrage je jako široko, pa je brodovima potrebno vreme da sve prečešljaju.

Kada je i gde je nestao Titan?

Podmornica je zaronila u nedelju ujutro, a njeno pomoćno plovilo izgubilo je kontakt sa njom oko sat i 45 minuta kasnije, saopštila je Obalska straža.

Prema podacima kanadskih spasilaca, podmornica je uočena na oko 700 kilometara južno od Njufaundlenda.

Dejvid Konkenon, savetnik u kompaniji, rekao je za AP da u podmornici ima zaliha kiseonika za 96 sati - odnosno do četvrtka ujutro. Dodao je da se radi na tome da se u vodu uputi plovilo koje može da zaroni i na dubinu do 6 kilometara, što pre.

Ko je bio u podmornici?

Obalska staža saopštila je da su u plovilu bili pilot i "četvoro specijalista" - odnosno ljudi koji su platili za ovu avanturu. Oni naizmenično upravljaju podmornicom.

Britanski milijarder Hamiš Harding (Ljubaznošću:Jannicke Mikkelsen/via REUTERS)
Britanski milijarder Hamiš Harding (Ljubaznošću:Jannicke Mikkelsen/via REUTERS)

Titan ovakve ekspedicije organizuje od 2021. Mesto u podmornici košta 250.000 dolara po osobi.

Britanski biznismen Hamiš Harding koji živi u Dubaiju u UAE, jedan je od specijalista misije, saopštila je kompanija.

Harding je do sada oborio tri puta Ginisov rekord, uključujući i za najduži boravak u dubini okeana u plovilu. Zajedno sa istraživačem okeana Viktorom Veskovim zaronio je u Marijanski rov 2022, najnižu tačku okeana.

Dvojica članova poznate pakistanske porodice - Šazada Davud i njegov sin Suleman takođe su putici u podmornici.

Šazada Davud i njegov sin Suleman (Foto: Ljubaznošću: Engro Corporation Limited/via REUTERS)
Šazada Davud i njegov sin Suleman (Foto: Ljubaznošću: Engro Corporation Limited/via REUTERS)

Francuski istraživač, 77-godišnji Pol Anri Nargol i Stokton Raš, osnivač i direktor kompanije OceanGate su navodno preostala dvojica putnika, prenose mediji.

Kakav je tip podmornice Titan?

Reč je o podmornici koja može "bezbedno" da zaroni 4 kilometra u dubinu, piše u dokumentima kompanije OceanGate.

Kompanija tvrdi da plovilo ima softver za procenu bezbednosti za svaki zaron. Kada je u maju 2021. podnela dokumente sudu u Virdžiniji, koji se bavi pitanjima u vezi sa Titanikom, kompanija je izvela više od 50 probnih zarona sa podmornicom, neka su bila i na dubini Titanika.

Titan ima 9 hiljada kilograma ali i ima i balaste, kako bi mogao da pluta čim dođe do dna, navela je kompanija u čijem je vlasništvu.

Napravljen je, između ostalog od titanijuma i dokazano je da može da izdrži ogroman pritisak dubine okeana.

Šta je bila misija Titana?

Cilj ekspedicije, prema navodima kompanije OceanGate bio je da se dokumentuje propadanje Titanika pod vodom, kao i razvoj podvodnog ekosistema oko olupine.

Olupinu broda polako izjedaju određene vrste bakterija, koje se hrane gvožđem. Neka predviđanja govore da bi olupina mogla da nestane u narednih nekoliko decenija.

ARHIVA - Olupina Titanika
ARHIVA - Olupina Titanika

Kompanija OceanGate kaže da je podmornica opremljena kamerama visoke rezolucije i sonarnom opremom. Saznanja o olupini Titanika mogu da pomognu naučnicima da otkriju više i o drugim potonulim brodovima, posebno za vreme svetskih ratova.

Drugi fokus su flora i fauna: oko olupine uočene su stotine novih vrsta.

"Okean radi svoje, a mi moramo da dokumentujemo sve dok Titanik potpuno ne nestane ili postane neprepoznatljiv", rekao je 2021. godine za AP tadašnji šef ekspedicija Stokton Raš.

XS
SM
MD
LG