Sutra ističe rok za predaju oružja u Srbiji, predato više od 78.000 komada

Dobrovoljno predato oružje u skladištu pored Smedereva, 14. maj 2023.

BEOGRAD - Akcija dobrovoljne predaje oružja policiji, koja je započeta 8. maja nakon dva masovna ubistva u Srbiji, završava se u četvrtak 8. juna. Bojana Otović Pjanović iz MUP-a Srbije rekla je za RTS da je do sada predato 78.103 komada oružja i 2.692.641 komad municije.

Posle masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu 3. maja, i selima Malo Orašje i Dubona 4. maja, u kojima je ukupno ubijeno 18 osoba, a ranjeno 20, Vlada Srbije donela je mere kojima se pooštravaju uslovi za legalno posedovanje oružja, kazne za nelegalno posedovanje, a građanima koji imaju nelegalno ili neregistrovano oružje dato je mesec dana da isto predaju policiji - bez posledica.

Bojana Otović Pjanović navodi za RTS da u ukupan broj predatog oružja spada i 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Ne propustite: U Srbiji zvanično predato više od 13.000 komada oružja, među njima i raketni bacači

"Ako sagledamo prosek za ovih mesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan pre toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposlednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000", rekla je predstavnica MUP-a.

Kako je objasnila, građani ne moraju policiji da ostave svoje podatke kada donesu oružje, osim u slučaju da poseduju oružje koje im je ostalo nakon smrti vlasnika.

Bojana Otović Pjanović je dodala da rok za dobrovoljnu predaju oružja, prema njenim saznanjima, neće biti produžen.