"Zamrznuti konflikt može da šteti stabilnosti regiona"

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer pozvao je danas Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio pobeda za obe strane, jer i zamrznuti konflikti mogu da imaju posledice i takođe mogu da nanesu štetu stabilnosti regiona,

On je rekao da razume zabrinutost dela međunarodne zajednice da bi eventualna razmena teritorija kao deo sporazuma Beograda i Prištine, imala posledice po region i šire, ali da brine i mogućnost da sporazuma uopšte ne bude, jer i zamrznuti konflikt takođe može da ima loše posedice po stabilnost regiona.

"Pitanje je kako izbalansirati te rizike”, rekao je Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Palmer je naglasio da rešenje mora biti obostrano dobitničko, jer, istakao je, ako to bude odnos "dobitnik-gubitnik" onda neće biti sporazuma.

On je rekao da dve strane to ne mogu potpuno same, da je međunarodna zajednica tu da pomogne, ali da sporazum ne može biti nametnut spolja. SAD pozdravljaju intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma, rekao je pomoćnik sekretara .

Na pitanje kako će SAD prevazići "evroatlantski procep", imajući u vidu da se Nemačka snažno protivi idejama o korekciji granica, jer smatra da bi to imalo dalekosežne posedice ne samo na region već znatno šire, on kaže:

"Važno je reći da SAD ne daju prednost nijednom ishodu, ne propagiramo neko konkretno rešenje, nismo deo pregovora i ne guramo ideje. Ali, pokušavamo da ohrabrimo obe strane da nađu put napred i dođu do rešenje koje bi bilo trajno, održivo i koje može da bude prihvaćeno u javnosti obe strane. Kada je reč o eventualnim specifičnostima sporazuma - nismo još videli plan, sve dok nema konkretnog sporazuma teško je pričati apstraktno”, naglasio je Palmer.

On je dodao da je svestan zabrinutosti zbog mogućih posledica "prilagođavanja granica" po region i šire, ali, kako je istakao, postoji i druga vrsta zabrinutosti - šta ako ne bude postignut sporazum.

"Želimo da vidimo kako sporazum izgleda, a potom bismo razmotrili sve specifičnosti i rizike i sa partnerima kako bi sporazum mogle da podrže same strane, za koji bismo mogli da se založimo i iza kojeg bi drugi mogli da stanu”, rekao je Palmer.