Parlamentarna većina Đukanoviću predložila Lekića kao mandatara Vlade

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, 6. decembra 2022. (Reuters/Florion Goga)

Predstavnici partija parlamentarne većine u Crnoj Gori predali su u ponedjeljak predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću listu sa 41 potpisom podrške Miodragu Lekiću, lideru Demosa, za mandatara Vlade. Oni su Đukanovića pozvali da, u skladu sa kontroverznim izmjenama Zakona o predsjedniku, sa predstavnicima partija većine obavi konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade.

U pismu koje je Đukanoviću uputio lider proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić navodi se da postoji “nesporna većina” od 41 poslanika koji podržavaju Lekićevu kandidaturu, te da “Skupština, osim dužnosti da izabere novu vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju”.

Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima”, naveo je Mandić.

On je dodao da je, “pošto je na proljeće rok za održavanje predsjedničkih izbora, neophodno postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo povjerenje između svih učesnika izbornog procesa”.

Pored ovih zakonskih projekata gdje su za donošenje neophodne dvije trećine poslanika, postoje zakoni koji treba, bez obzira na većinu koja ih donosi, da budu plod najšireg dogovora svih u parlamentu”, navodi se u pismu.

Ne propustite: Eskobar u CG: Zabrinutost zbog Zakona o predsjedniku, pronaći kompromis za Ustavni sud

Predstavnici većine kao primjer navode Zakon o biračkim spiskovima i Zakon o registru prebivališta i boravišta, ističući sa su ta dva zakona važna za realizaciju predsjedničkih i parlamentarnih izbora.

Napominjemo da su problemi ova dva zakona proizveli posljedicu višemjesečnog ponavljanja izbora u opštini Šavnik", navodi Mandić u pismu Đukanoviću.

Mandić je novinarima saopštio i da izmjene i dopune Zakona o predsjedniku omogućavaju Đukanoviću da obavi dodatne konsultacije, “ali pošto je on rekao da to ne želi, ovaj zakon je i to regulisao, pa izbor nove vlade može da se nastavi i bez toga”.

DPS: Većina radi po nalogu Rusije

Đukanovićeva opoziciona stranka, DPS, saopštila je da vlada koju namjerava da formira parlamentarna većina nema podršku Brisela, ocjenjujući da partije većine rade po nalogu Beograda i Moskve.

"Kao što su prilikom usvajanja neustavnog zakona zanemarili stav i mišljenje Venecijanske komisije, kao i brojna upozorenja, tako ni sada ne mare za jasne poruke iz međunarodne zajednice da tako formirana vlada nema podršku Brisela i Vašingtona, te da će našu zemlju uvesti u potpunu međunarodnu izolaciju”, saopštila je DPS.

Oni su optužili partije većine koju nazivaju “pučističkom” da “od prvog dana, dakle, već duže od dvije godine, po nalogu Moskve i Beograda, pokušavaju da stvaraju prepreke svojoj sopstvenoj državi, ne bi li je izbacili sa evropskog kolosjeka, i zaglibili je u balkansko blato, sa krajnjim ciljem da u njemu ostane decenijama".

Ne propustite: Oštre poruke Crnoj Gori: EU bi mogla razmatrati zaustavljanje pregovora

Đukanović je sredinom mjeseca potpisao kontroverzne izmjene Zakona o predsjedniku, navodeći da mu je to bila ustavna obaveza iako ovaj zakon smatra neustavnim, ali i saopštio da neće ponovo pokrenuti proces konsultacija o mandataru.

Izmjene Zakona o predsjedniku izazvale su proteste opozicije i naišle na kritike zapadnih vlada i EU, koje su upozorile da ne bi trebalo birati vladu po Zakonu koji je Venecijanska komisija ocijenija neustavnim.