Posle SAD i Rusija napušta nuklearni sporazum

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovara sa ministrom odbrane Sergejem Lavrovim, 2. februara 2019.

Sjedinjene Države i Rusija su se, jedna za drugom, povukle iz učešća u nuklearnom sporazumu iz 1987, što političari i analitičari vide kao početak nove trke u naoružanju.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u subotu da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz ere hladnog rata. Ruski potez je usledio posle iste odluke SAD koja je saopštena u petak.

“Američki partneri su objavili da suspenduju učešće u sporazumu, mi ga suspendujemo takođe", poručio je Putin u obraćanju koje je prenosila državna televizija u subotu.

On je najavio da će Rusija početi da radi na izradi novih raketa, uključujući hipersonične projektile. Putin je svojim ministrima spoljnih poslova i odbrane naložio da ne iniciraju pregovore o razoružanju sa Vašingtonom.

Predsednik Tramp učestvuje u predstavljanju izveštaja u Pentagonu, 17. januara 2019.

SAD krive Rusiju za napuštanje sporazuma

Predsednik Donald Tramp u petak je saopštio da SAD više neće da se povinuju odredbama decenijama starog sporazuma, optužujući Kremlj da svesno krši taj dogovor.

“Rusija je suviše dugo kršila međunarodni sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), tajno razvijajući zabranjene sisteme projektila koji predstavljaju direktnu pretnju našim saveznicima i trupama", rekao je Tramp.

“Nećemo dozvoliti da nas odredbe ograničavaju dok Rusija krije svoje poteze."

Međutim, kasnije u petak, Tramp je u razgovoru sa novinarima ostavio otvorenom mogućnost da se postigne neki dogovor. Rekao je da bi voleo da vidi pregovore o "novom i mnogo boljem sporazumu", kojeg bi, kako je naglasio, "svi morali da se pridržavaju."

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da se Peking protiv američkom povlačenju i pozvalo SAD i Rusiju da svoje stavove pomire konstruktivnim dijalogom.

VIDEO: SAD napuštaju sporazum koji su potpisali Regan i Gorbačov

Your browser doesn’t support HTML5

US to Leave INF Arms Control Treaty Signed by Reagan and Gorbachev

Sporazum INF koji su potpisali SAD i Sovjetski Savez 1987. bio je prvi pakt o kontroli naoružanja na svetu kojim je zabranjena cela jedna klasa oružja, i zabranjeno lansiranje krstarećih raketa sa zemlje, sa dometom izmešu 500 i 5,500 kilometara.

Kršenje sporazuma

Američki obaveštajci i stručnjaci sekretarijata za odbranu kažu da su Rusi počeli da krše sporazum 2014, ako ne i ranije, kada je Rusija počela da razmešta rakete 9M729, posle godina testiranja osmišljenih da se izbegnu ograničenja nuklearnog sporazuma.

Rusko ministarstvo odbrane organizovalo je brifing za novinare u Kubinki 23. januara 2019.

Američki zvaničnici kažu da sada Rusija ima više bataljona opremljenih takvim projektilima.