Ignorišući protest opozicije, vlast održala skupštinsko zasedanje

Skupštine Srbije - nastavak vanrednog zasedanja, 6. septembar 2023. (Foto: Fonet)

Zvuci udaranja u klupe, vuvuzela i pištaljki obeležili su i drugu sednicu petog vanrednog zasedanja Skupštine Srbije, održane u sredu. Poslanici opozicije ponovo su ometali rad Parlamenta, uz zahtev za raspisivanjem vanrednih parlamentarnih i izbora za Skupštinu grada Beograda.

Predstavnici vladajuće koalicije su, uz slušalice na ušima, većinu vremena ignorisali atmosferu gotovo identičnu onoj sa sednice održane dan ranije, uz pojačane mere bezbednosti. Na dnevnom redu bilo je 25 tačaka, uključujući i izbor novog ministra privrede i rebalans budžeta.

Nakon javne prozivke, uz ometanje opozicije, Narodna Skupština je većinom od 148 glasova i dva protiv na mesto ministra privrede izabrala Slobodana Cvetkovića iz Socijalističke partije Srbije. Pre nego što je pročitao rezultate glasanja, predsednik Skupštine Vladimir Orlić kritikovao je opozicione poslanike rekavši da „svojim ponašanjem pokušavaju da spreče da majke sa decom dobiju pomoć države i da penzioneri dobiju povećanje penzija“, prenose mediji.

Nakon pauze, Skupština Srbije je nastavila rad u 13 časova, ponovo uz galamu i ometanje. Pretres amandmana na 25 tačaka dnevnog reda trajao je oko sat vremena jer se poslanici, zbog haotične atmosfere, nisu javljali za reč. Tokom nabrajanja amandmana, predsednik Parlamenta Orlić se više puta obratio opoziciji, uputivši im uvrede.

Usledilo je usvajanje rebalansa budžeta za 2023. godinu, kojim je utvrđeno da će prihodi biti veći za nešto više od 60 milijardi dinara u odnosu na prvobitne projekcije. Rebalansom su obezbeđena i sredstva za nove kapitalne projekte, dodatne subvencije poljoprivredi, novac za isplatu pomoći majkama dece do 16 godina i za povećanje prihoda od 5,5% medicinskm tehničarima, prosvetnim radnicima i negovateljima u ustanovama socijalne zaštite, kao i penzija za isti procenat.

Tokom trajanja sednice, obezbeđenje je sve vreme fizički odvajalo opziciju od poslanka vladajuće većine. Šefica poslaničke grupe „Pravac Evropa“ Marinika Tepić poručila je da je obezbeđenje u parlamentu opkolilo poslanike opozicije i da su "vezani rukama u lance".

Ovo RTS ne prenosi, a druge medije ne puštaju u salu! Obezbeđenje nas je opkolilo, stoje vezani rukama u ’lance’ kao kriminalci. Gašić doveo više od 30 ljudi na nas, jer ih narod voli. Ne treba da čuvate Skupštinu od nas, mi je branimo od vašeg nasilja!“, poručila je Tepić na duštvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru.

Nešto kasnije, poslanica Marinika Tepić je na društvenoj mreži X objavila i snimak na kom se vidi da njoj i poslaniku kluba „Moramo“ Đorđu Miketiću obezbeđenje, navodno, ne dozvoljava da prođu do vrata koja vode do dela skupštinskog Plenuma gde sede poslanici vlasti.

Predsednik parlamenta Orlić je te navode odbacio, rekavši da Tepić laže.

Uprkos bučnoj atmosferi, usvojeni su i izmene i dopune Zakona o akcizama - što znači povećavanje cene naftnih derivata, alkohola, cigareta i kafe za osam odsto – i Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države.

Usvajanjem svih tačaka dnevnog reda, nešto nakon 16 časova Skupština Srbije završila je rad.

Brnabić: „Izbori bolje pre nego kasnije“

„Opstrukciju“ rada parlamenta opozicija je započela u utorak, 5. septembra. Tom prilikom zatražili su i raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora jer, kako su naveli, režim nije ispunio zahteve građana koji učestvuju u protestima „Srbija protiv nasilja“.

Komentarišući zahtev opozicije, premijerka Srbije Ana Brnabić je istakla da je „bolje da se izbori organizuju pre nego kasnije“, ali nije precizirala termin niti vrstu izbora koji bi mogli da budu raspisani. Dan ranije je predsednik Skupštine Orlić rekao da vlast „sa oduševljenjem prihvata tu želju“ i da odgovor mogu da očekuju u narednih 30 dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tim povodom još nije oglasio.