"Marija, nismo te zaboravili" - protest protiv porodičnog nasilja u Gračanici

Protest u Gračanici protiv porodičnog nasilja, 9. avgusta 2024.

Nekoliko desetina građana, među kojima najviše žena, protestovalo je danas u Gračanici zbog nedavnog ubistva Marije Živković iz Donje Gušterice, za koje je osumnjičen njen suprug, ali i zbog porasta nasilja u porodici na teritoriji ove opštine.

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima "Ubici doživotna", "Bez nasilja", "Marija, nismo te zaboravili", "Porodica bez nasilja", i "Stop nasilju".

Protest je organizovala Milica Stojanović, direktorka NVO "Pravo na pravo", koja je pozvala kompletno društvo da reaguje i institucije da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se zaustavilo nasilje. Poručila je da nasilje nije privatna stvar i da je odgovornost svih da prijavljuju nasilje kad god ga uoče.

Nažalost, ovim protestom i zahtevima ne možemo da vratimo vreme i pomognemo Mariji, ali možemo da uradimo mnogo da se ovakve stvari nikada više ne ponove. Zato za sve vas ovde imam molbu - moramo konačno da se probudimo i shvatimo da nasilje ne može biti i nije privatna stvar i da kada vidimo, čujemo da neko nad nekim vrši nasilje isto odmah prijavimo policiji. Jasno mi je da smo drugačije učeni, ali na delu vidimo da to učenje nije ispravno. Jedino ispravno je biti čovek i reagovati kada neko nekoga zlostavlja“, navela je ona.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest protiv nasilja nad ženama u Gračanici

Milica Stojanović je tokom protesta iznela konkretne zahteve upućene policiji i opštini Gračanica.

„Od policije u Gračanici zahtevamo sledeće. Da se ozbiljnije i podrobnije pozabave slučajevima porodičnog nasilja. Da se više radi na zaštiti žena nakon prijave nasilja, posebno nakon što se nasilnik posle 24 ili 48 sati oslobodi iz pritvora. Neophodno je omogućiti policijsku zaštitu ženama nakon puštanja nasilnika, jer smo utvrdili da je najveći strah žena da prijave nasilje upravo u tome šta će isti uraditi nakon puštanja iz pritvora. Da se svi policijski službenici žrtvama nasilja obraćaju sa dignitetom i uvažavajući dostojanstvo osobe, jer pitanja: „da li si ga provocirala“ ili „zašto te je tukao“ ne smeju biti postavljana ženama – jer nasilje nema opravdanja“, navela je ona.

Za opštinu Gračanica između ostalog jedan od zahteva je da proglasi dan žalosti na teritoriji ove lokalne samouprave zbog smrti Marije Živković. Takođe, zahteva se opština bude aktivnija kad je u pitanju podrška žrtvama porodičnog nasilja.

Opština treba da se aktivno uključi u rešavanje egzistencijalnih problema žena žrtava nasilja i da radi na edukaciji stanovništva o prevenciji nasilja u porodici i nasilja uopšte. Neophodno je omogućiti ženama žrtvama nasilja besplatnu pravnu i psihološku pomoć. Takođe, tražimo da se razmotre članovi opštinskog odbora za bezbednost i da se u njega uključe organizacije koje se bave pravima žena i rodnom ravnopravnošću", rekla je Stojanović.

Ne propustite: Femicid u Srbiji: Najnesigurnije mesto za ženu je njen dom

Članica Odbora za bezbednost zajednica pri Opštini Gračanica, Snežana Jovanović, apelovala je na društvo da ne okreće glavu pred porodičnim nasiljem, već da svaki slučaj prijave policiji. Ona je takođe pozvala i institucije, da odgovorno i posvećeno rade na sprečavanju i rešavanju slučajeva porodičnog nasilja.

„S obzirom da policija nije bila upoznata s tim slučajem porodičnog nasilja (slučaj ubijene Marije Živković) da je i ranije bilo prisutno, jer sada svi govore da je ranije bilo prisutno, očigledno su ćutali. Ja lično kao neko ko je aktivni građanin opštine Gračanica mogu da kažem da su svi zakazali“, navela je ona

Marija Živković iz Donje Gušterice, preminula je 1. avgusta od teških povreda koje joj je, kako se sumnjiči naneo njen suprug, koji je uhapšen. Zbog ovog slučaja, kao i porasta porodičnog nasilja juče je u opštini Gračanica održana sednica opštinskog Odbora za bezbednost zajednica. Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić rekla je da je nasilje u porodici neprihvatljivo i navela da kompletno društvo treba da bude uključeno u sprečavanju nasilja.

Na žalost, jedan život je nepotrebno izgubljen. Želim da učinimo sve da se ovo nikada ne ponovi. Ohrabrujem, sve žene da se jave našem Centru za socijalni rad, da se jave policiji, Kancelariji za rodnu ravnopravnost, pa i meni lično, kako bismo ih zaštitili“, rekla je Ljiljana Šubarić.

Zamenik komandira Policijske stanice u Gračanici Sulejman Sulejmani rekao je da su samo tokom prošlog meseca zabeležena četiri slučaja porodičnog nasilja na teritoriji opštine Gračanica, od kojih je jedan imao fatalni ishod.