Stoltenberg u Kijevu: Ukrajini je mesto u NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber rukuje se sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na konferenciji za novinare u Kijevu, (Foto: REUTERS/Alina Yarysh)

KIJEV - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio je u četvrtak u nenajavljenoj poseti Kijevu, gde je poručio da Ukrajina zaslužuje da se pridruži zapadnoj vojnoj alijansi i obećao dalju podršku zemlji.

“Želim da budem jasan. Ukrajina pripada evroatlantskoj zajednici. Ukrajina pripada NATO-u", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Dodao je da je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o NATO programu podrške.

To će pomoći vašu tranziciju sa opreme i doktrina iz sovjetskog doba na NATO standarde i osigura punu interoperabilnost sa alijansom. NATO je uz vas danas, sjutra i koliko god je potrebno", istakao je Stoltenberg.

Zelenski je od Stoltenberga, koji je bio ključan u jačanju podrške za Ukrajinu među NATO članicama, tražio da izvrši pritisak na njih da izdvoje još veću pomoć, uključujući ratne avione, artiljeriju i oklopnu opremu.

Stoltenberg je po prvi put u poseti otkako je Rusija izvršila invaziju pre više od godinu dana. Šef NATO-a otišao je do spomenika palim vojnicima i pregledao oštećenu rusku vojnu opremu izloženu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

Dobitnik godišnje nagrade Vorld press foto, fotograf Associated Pressa Evgenii Maloletka, pozira ispred svoje pobedničke fotografije pre konferencije za štampu na kojoj se proglašavaju pobednici u Amsterdamu, Holandija, 20. aprila 2023.

Stoltenberg je rutinski izražavao podršku članicama NATO-a koji isporučuju oružje za pomoć ukrajinskim snagama, i svedočio je proširenju Alianse pridruživanjem Finske ovog meseca kao odgovor na invaziju. Sličnu aplikaciju suseda Finske, Švedske, odobrile su sve članice NATO-a osim Mađarske i Turske.

Ukrajina svoju budućnost vidi u Alijansi i prošlog septembra je najavila ponudu za brzo članstvo nakon što je Kremlj ustvrdio da je anektirao četiri ukrajinska regiona koje su njene trupe delimično okupirale.

Moskva NATO smatra neprijateljskim vojnim blokom koji je sklon zadiranju u ono što vidi kao svoju sferu uticaja. Ukrajina je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza predvođenog Rusijom 1991. godine.

Danska i Holandija zajedno nabavljaju 14 tenkova Leopard za Ukrajinu

Članice NATO Danska i Holandija objavile su u četvrtak da se udružuju u kupovini i renoviranju 14 tenkova Leopard 2-A4 Ukrajini.

Holandsko i dansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će tenkovi biti spremni za isporuku ukrajinskim snagama početkom sledeće godine. Danska i Holandija će podeliti troškove od 180 miliona dolara.

Raketni sistem Patriot na mobilnom lanseru, izložen u Oklahomi, 21. marta 2023.

Ukrajina je zatražila od saveznika da obezbede tešku opremu kao što su tenkovi kako bi se mogla suprotstaviti ruskim snagama.

Dogovor o tenkovima usledio je nakon najave ukrajinskog ministra odbrane u sredu da su sistemi protivvazdušne odbrane Patriot stigli u zemlju. Raketni sistemi su bili još jedna stavka na listi želja Ukrajine da se bolje brani od ruskih vazdušnih napada.

U tekstu su korišćeni materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.