Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa 46 dronova

Spasioci rade na mestu udara ruskog drona, tokom ruske agresije na Ukrajinu, u regionu Odese, Ukrajina, 27. decembra. 2023.

Rusija je napala Ukrajinu sa 46 dronova lansiranih u nekoliko talasa tokom noći, saopštila je u sredu ukrajinska vojska.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je njihova odbrana uništila 32 bespilotne letelice, dok je veći deo preostalih bio uspešan u nameri da pogodi područja na prvoj liniji fronta, uglavnom u oblasti Herson.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko takođe je izvestio da je u ruskom granatiranju u utorak uveče u Hersonu pogođena železnička stanica dok su ljudi čekali polazak voza koji je trebalo da ih evakuiše.

Klimenko je rekao da je u granatiranju ubijen policajac, a četiri osobe su povređene.

Najnoviji napadi usledili su nakon ukrajinskog udara u utorak u kom je pogođen Novočerkask, desantni brod ruske mornarice na Krimu.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da je koristilo krstareće rakete i da je napad uništio Novočerkask.

Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskih vazdušnih snaga, rekao je za Glas Amerike da je ukrajinska vojska imala informacije o lokaciji i teretu broda, kao i o ruskoj protivvazdušnoj odbrani koja štiti region.

Ihnat je napad nazvao "izuzetno teškom operacijom jer takav brod nije lako potopiti".

Ukrajinska vojska postaje sve bolja u izvođenju visoko preciznih udara, rekao je Ihnat, dodajući da Rusija "malo po malo gubi Crnomorsku flotu i svoj uticaj u Crnom moru".

Ne propustite: Ukrajina napala ruski brod na Krimu, Rusija granatirala železničku stanicu u Hersonu

Ihnat je rekao da ne može da potvrdi da li je Novočerkask nosio dronove iranske proizvodnje, ali je rekao da se to ne može isključiti. Osim toga, on nije mogao da potvrdi ni da li je brod imao municiju koju je Rusija dobila od svojih saveznika za upotrebu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski napad oštetio Novočerkask u bazi u Feodosiji.

Sergej Aksjonov, guverner Krima kojeg je postavila Rusija, rekao je na Telegramu da je u napadu poginula jedna osoba, a dve su povređene.

Ukrajinski viceadmiral Aleksij Neižpapa, komandant ukrajinske mornarice, rekao je za Glas Amerike da će napad u utorak uticati na prisustvo ruske flote u Crnom moru.

"Sada brodovi Crnomorske flote, koja se nalazi u Feodosiji, shvataju da su i oni objekti napada oružanih snaga Ukrajine, uključujući i ovu tačku", rekao je on.

Miroslava Gongadze i Ihar Tsihhanenka dali su doprinos ovom izveštaju. Korišćeni su neki materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.