Gradonačelnik Kijeva: Ukrajina je "ključ za slobodu u svetu"

Pripadnik teritorijalne odbrane Dmitri grli svoju devojku Valentinu pre ukrcavanja u voz koji će ga odvesti na front, tokom ruske invazije na Ukrajinu, u Kijevu 25. maja 2022. (Foto: Reuters/Edgar Su)

Nazivajući Ukrajinu "ključem za slobodu u svetu", gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je u četvrtak na podršku svojoj zemlji suočenoj sa "ovim besmislenim ratom" sa Rusijom.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Kličko je rekao da je Ukrajina mirna zemlja koja nije bila agresivna ni prema kome i da Ukrajinci žele da budu „deo evropske porodice” sa prioritetom u pogledu ljudskih prava, slobode medija i „demokratskog životni standardi“.

On je rekao da ruska vlada želi da obnovi Sovjetski Savez i da neće prestati sa preuzimanjem Ukrajine.

"Mi branimo ne samo našu porodicu i našu decu, mi branimo vas jer imamo iste vrednosti", rekao je Kličko i dodao da će Rusija ići onoliko daleko koliko joj je dozvoljeno.

On je zahvalio onima koji su podržali Ukrajinu politički, ekonomski i slanjem oružja, kao i onima koji su prihvatili ukrajinske izbeglice.

Napominjući da je prošlo više od 90 dana otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, Kličko je rekao da mu se to čini kao "jedan dug, dug dan".

Ne propustite: Zelenski: Direktni pregovori sa Putinom jedini put

U obraćanju u sredu kasno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je ideju o ustupanju delova Ukrajine Rusiji radi postizanja mirovnog sporazuma.

Zelenski je rekao da oni koji daju takve sugestije zanemaruju "milione onih koji stvarno žive na teritoriji koju predlažu da zamene za iluziju mira".

"Uvek moramo misliti na ljude i zapamtiti da vrednosti nisu samo reči", rekao je on.

Minobacačka granata eksplodira nedaleko od puta koji vodi za grad Lisičansk, u regionu Donbasa, tokom ruske invazije na Ukrajinu, 23. maja 2022.

Borbe su poslednjih nedelja bile usredsređene na istočni region Donbas gde Rusija pokušava da preuzme kontrolu nakon što nije uspela da svrgne Zelenskog ili zauzme Kijev.

Ukrajinski guverner istočnog regiona Luganska, Sergej Hajdaj, opisao je situaciju oko industrijskog čvorišta Severodonjecka kao "veoma tešku" i rekao da su "borbe već na periferiji".

"Ruske trupe su napredovale dovoljno daleko da već mogu da pucaju iz minobacača" na grad, rekao je on.

U Rusiji je predsednik Vladimir Putin izdao naredbu kojom će se ubrzati dobijanje ruskog državljanstva za ljude koji žive u Hersonu i Zaporožju. Već postoji program za brzo dobijanje državljanstva za ljude koji žive u Donbasu.

U međuvremenu, Evropska unija, Britanija i Sjedinjene Države najavile su stvaranje, kako su nazvali, Savetodavne grupe za zločine koja bi koordinisala sa Ukrajinom istrage mogućih ruskih ratnih zločina tokom tri meseca borbi.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Rojters, Asošijeted pres i Frans pres.