Rusija testira spremnost nuklearne jedinice, Seul upozorava da Severna Koreja učestvuje u ratu u Ukrajini

ARHIVA - Ruska interkontinentalna raketa Jars na mobilnom lanseru prikazana na Crvenom trgu tokom proslave Dana pobede, kojim se obeležava 79. godišnjica pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, u Moskvi, 9. maja 2024.

Rusija testira borbenu spremnost jedinice opremljene interkontinentalnim balističkim raketama Jars, u regionu severozapadno od Moskve, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Rusije.

Rakete Jars, koje se mogu lansirati iz nepokretnih silosa ili sa mobilnih lansera, imaju domet do 11.000 kilometara i sposobne su da isporuče više nuklearnih bojevih glava.

Rusija je ove godine izvela niz nuklearnih vežbi, što su, kako bezbednosni analitičari kažu, signali koji imaju za cilj da odvrate Zapad od dubljeg mešanja u rat u Ukrajini.

Najnovija provera se održava iste nedelje kada je NATO izveo svoju godišnju nuklearnu vežbu, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkrio svoj "plan pobede".

Ne propustite: Zelenski predstavio plan pobede u parlamentu, NATO ga ne podržava u celini

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da je Moskva proširila listu scenarija koji bi je mogli navesti da upotrebi nuklearno oružje, efektivno snizivši prag za upotrebu. Ukrajina je optužila Moskvu za nuklearnu ucenu.

U poslednjem testu, jedinica u regionu Tver će vežbati premeštanje raketa Jars na terenu na udaljenosti do 100 kilometara pod kamuflažom i uz zaštitu od vazdušnih napada i neprijateljskih diverzantskih grupa, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a prenosi Interfaks.

Rusija je u julu izvela dve runde vežbi u kojima su učestvovale raketne jedinice Jars. Takođe je održala tri seta vežbi ove godine kako bi testirala pripreme za lansiranje taktičkih nuklearnih projektila, koje imaju manji domet od interkontinentalnih strateških raketa.

Putin je tokom rata često podsećao da Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu, ali je insistirao da ne mora da pribegava nuklearnom oružju da bi ostvarila pobedu u Ukrajini.

Južna Koreja: Slanje severnokorejskih trupa u Rusiju ozbiljna bezbednosna pretnja

Južna Koreja je u petak saopštila da veruje da je Severna Koreja poslala trupe u Rusiju, što predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju međunarodnoj zajednici na koju će Seul odgovoriti svim raspoloživim sredstvima, navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije.

Odvojeno, špijunska agencija te zemlje saopštila je da Severna Koreja učestvuje u ratu u Ukrajini i da je Sever odlučio da pošalje 12.000 vojnika, uključujući jedinicu specijalnih snaga, javila je novinska agencija Jonhap.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jel održao je neplanirani bezbednosni sastanak sa ključnim obaveštajnim, vojnim i nacionalnim bezbednosnim zvaničnicima kako bi razgovarali o umešanosti severnokorejskih trupa u ruski rat protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju.

"Učesnici su delili stav da trenutna situacija u kojoj su tešnje veze Rusije i Severne Koreje prevazišle kretanje vojnih zaliha do stvarnog slanja trupa predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju ne samo našoj zemlji već i međunarodnoj zajednici", kaže se u saopšenju.

Južnokorejski zvaničnici su ranije rekli da je verovatno tačno da je neko osoblje Severne Koreje bilo u Rusiji i uključeno u njen rat sa Ukrajinom, ali nisu dali jasan odgovor o prirodi ili razmerama takvog raspoređivanja.

Junova kancelarija saopštila je da Južna Koreja zajedno sa svojim saveznicima pomno prati slanje trupa Severne Koreje u Rusiju od početnih faza. Međutim, nisu pružili nikakve obaveštajne podatke koji bi potvrdili tvrdnju o raspoređivanju trupa.

Takođe nije precizirao da li ima informacija o tome da li su severnokorejske trupe bile uključene u borbe.

Ne propustite: Zelenski: Rusija šalje 10.000 sjevernokorejskih vojnika u borbu protiv Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je u četvrtak Severnu Koreju da raspoređuje oficire uz Rusiju i da se sprema da pošalje hiljade vojnika da pomognu u ratnim naporima Moskve, iako je šef NATO-a Mark Rute rekao da u ovoj fazi nema dokaza o prisustvu Pjongjanga.

Zelenski je rekao da se oko 10.000 severnokorejskih vojnika sprema za raspoređivanje u borbu protiv Ukrajine, ali zapadni saveznici Kijeva tek treba da potvrde njegovu tvrdnju da Pjongjang šalje trupe, iako kažu da to proučavaju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom sastanka sa Sergejem Šojguom, sekretarom Saveta bezbednosti Rusije, na ovoj fotografiji koju je objavila severnokorejska centralna novinska agencija, 14. septembra 2024.

Od samita dvojice lidera na ruskom dalekom istoku prošle godine, Severna Koreja i Rusija su dramatično unapredile svoje vojne veze, a lideri su se ponovo sastali u junu i potpisali sveobuhvatno strateško partnerstvo koje uključuje pakt o međusobnoj odbrani.

Južnokorejski i američki zvaničnici rekli su da Severna Koreja isporučuje balističke rakete i drugu municiju Rusiji.

Od septembra prošle godine, Sever je isporučio najmanje 16.500 kontejnera oružja Rusiji, a Rusija je ispalila projektile iz tih pošiljki u Ukrajini, saopštio je Vašington.

Rusija i Severna Koreja negiraju da su učestvovale u prometu oružja.

Kremlj je takođe odbacio tvrdnje Južne Koreje da je Severna Koreja možda poslala neko vojno osoblje da pomogne Rusiji protiv Ukrajine.